Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан: стихійний спротив талібам


Американські морські піхотинці в Афганістані у хмарі куряви від вертольота, який висадив їх на операцію, жовтень 2009 року
Американські морські піхотинці в Афганістані у хмарі куряви від вертольота, який висадив їх на операцію, жовтень 2009 року

Нью-Йорк – В Афганістані стихійно виник народний збройний рух проти талібів – ісламських екстремістів, які досі доволі успішно орудували у південних та східних районах країни, подекуди фактично контролюючи їх. Американським військам тепер допомагає боротися з талібами народне ополчення афганських племен. Точніше, то американці допомагають ополченцям.

Коли йдеться про конкретну американську допомогу племенам, то йдеться про безпосередньою присутність на місцях боїв. У постачанні зброї нема потреби, оскільки в Афганістані мало не кожен, хто хоче, традиційно посідає свою власну зброю – від «калашникових» до старих іще британських ґвинтівок «енфілд» першої половини минулого століття.

Та й заохочувати афганців не треба, адже ополчення проти талібів виникло стихійно, самостійно, без будь-якого стороннього заохочення.

Американська допомога полягає насамперед у тому, що вони відряджають загони військ так званого «особливого призначення» – рейнджерів і морських піхотинців-десантників – і скидають їх із гелікоптерів у ті долини, де населення бере зброю до рук і виступає проти талібів.

Ополченню також надають допомогу продовольством та боєприпасами.

Як заявив кореспондентові «Нью-Йорк Таймз» у Кабулі американський полковник Кристофер Коленда, військові прагнуть «входити в контакт із тими групами, які організуються самостійно». Планується також тренувати племена і надавати їм мобільні засоби зв’язку, щоб ополчення могло в разі потреби прохати про термінове підкріплення.

Афганський уряд заохочує рух племен

Уряд Афганістану слабкий і не в стані контролювати всю територію величезної країни, особливо там, де гори. Тому Кабул вітає спонтанний опір талібам. Це допоможе виграти час для вишколу афганської регулярної армії та поліцейських підрозділів.

Як підкреслив у газетному інтерв’ю Ганіф Атмар, афганський міністр внутрішніх справ, ідеться про «справжню стихійну, самостійну народну відсіч рухові «Талібан». Афганці кажуть: «Ми сповнені рішучості і цілком здатні захистити нашу країну, нам потрібне тільки спорядження».

Кабул спільно з американським командуванням розробив план під назвою «Місцева оборонна ініціатива» з метою підняти й об’єднати тисячі озброєних афганців на захист своїх домівок від талібів. На думку оглядачів, новий план може стати ефективним знаряддям боротьби з талібами.

Але існує й певний ризик того, що вожді племен у разі успіху самі перетворюватимуться на польових командирів. Таке вже сталося біля міста Кундуза, де племена відбили наступ талібів на навколишні села, але після перемоги місцевий вождь став збирати податки від населення.

«Це вже незаконно, – каже міністр Атмар. – Це може призвести до дестабілізації».

Між тим, у Вашингтоні Білий дім поки що не визначився з кількістю додаткового збройного контингенту для відрядження до Афганістану.

(Нью-Йорк – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG