Доступність посилання

ТОП новини

Волиняни та люблінці розробили стратегію туристичного розвитку Луцька


Луцьк, Кафедральний собор Свв. Апостолів Петра і Павла
Луцьк, Кафедральний собор Свв. Апостолів Петра і Павла

Луцьк – Стратегію туристичного розвитку Луцька ухвалили сьогодні депутати Луцької міськради. Упродовж п’яти місяців її розробляли фахівці міського відділу туризму спільно з науковцями з польського Любліна.

Кілька років тому люблінці вже подарували побратимам-лучанам ідеї, котрі були втілені в архітектурному обличчі обласного центру Волині й прийшли до вподоби городянам. Нині ж мешканців Луцька, котрі побували у Краківському передмісті Любліна, не покидає відчуття, що вони в рідному місті – настільки схожою є стилізація ліхтарів, кав’ярень і квітників, скажімо, з Луцьким проспектом Волі. Все розпочалося зі знайомства польських друзів з історико-архітектурною спадщиною Луцька ще на зорі Незалежності.
Луцьк, замок Любарта, В’їзна вежа

В останні роки співпраця волинян із мешканцями польської Люблінщини стала навіть тіснішою, ніж із сусідніми областями України. У поляків з’явилися можливості користуватися європейськими коштами для поліпшення туристичної інфраструктури. Разом із можливостями прийшов і досвід, яким вони з радістю діляться з сусідами.

Кордони Євросоюзу не стали перепоною для налагодження корисних контактів та реалізації на перший погляд карколомних задумів. Люблінці створили новий туристичний маршрут «Люблін – Брест – Луцьк», підтриманий міжнародною програмою PHARE. Ідея, на перший погляд, фантастична – туристам пропонуватимуть поснідати в Любліні, пообідати в Бресті і повечеряти… в Луцьку. Однак для цього потрібен не лише спрощений перехід кордону, а й швидкий і комфортний сервіс.

Вуличками древнього Лучеська

Луцьк, Старе місто
Спочатку стратегію туристичного розвитку Луцька обговорили на чергових громадських слуханнях. Начальник відділу туризму Юрій Моклиця розповідає: у першу чергу орієнтуватимуться на українських туристів. Почнуть зі втілення ідей, які не вимагають значних капіталовкладень – зокрема, з інформаційної кампанії та формування бренду сучасного Луцька.

Згодом для втілення стратегії доведеться залучати значні кошти. Адже лучанам доведеться «підтягнути» готельну і транспортну інфраструктуру, відреставрувати пам’ятки і навіть створити нові об’єкти.

Ідей не бракує, розповідає директор департаменту культури і збереження історичної спадщини Сергій Годлевський. Скажімо, створення підземного театру, для якого вже й підземелля знайшлося.

За кількістю пам’яток Луцьк посідає одне з перших місць в Україні, розповідає директор історико-культурного заповідника «Старе місто» Тарас Рабан. Та відреставрована поки що лише незначна частина.

Луцьк, Старе місто
«Одного замку мало, є ще 60 пам’яток на території Старого міста – їх треба реставрувати всі, – розповідає Тарас Рабан. – Багато з них нині перебуває у незадовільному стані. Або візьмемо аспекти, які негативно впливають на цю територію, – такі, як електропідстанція та центральний ринок під мурами замку, магістральна дорога, яка проходить через Старе місто… Це аспекти, які повинні бути зняті».

А поки Луцьк втілюватиме основні завдання щойно ухваленої Стратегії, стежки на Волинь торуватимуть нові туристи з Білорусі та Польщі. На втілення цього проекту Євросоюз надав люблінцям 50 тисяч євро. А першими туристами «Євротрикутника приязні» «Люблін – Брест – Луцьк» уже стали журналісти з трьох сусідніх областей трьох сусідніх країн.

(Луцьк – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG