Доступність посилання

ТОП новини

Майбутньому прем’єрові запропонували громадську підтримку


Київ – Демократичні президентські вибори в Україні дають шанс на радикальні зміни в житті держави. Розвиток ситуації після виборів значною мірою залежить від того, хто стане прем’єром при новообраному Президентові. Про це йшлося на круглому столі, організованому громадсько-політичним об'єднанням «Український форум».

Керівник виборчого штабу Віктора Януковича та один із претендентів на посаду прем’єра Микола Азаров більшу частину свого виступу присвятив критиці Юлії Тимошенко. За його словами, чинний голова уряду залишає своїм наступникам важкий спадок.

«На рахунках державного казначейства зараз залишилося близько одного мільярда гривень і лише близько 35 мільйонів американських доларів. Для людини необізнаної це може видатися багато. Але насправді це означає, що держава не володіє валютними коштами. Мільярд гривень теж означає нуль, бо для нормальної роботи казначейської системи потрібно щонайменше 10 мільярдів. Ось що залишає нам Тимошенко», – зазначив Микола Азаров. З огляду на це, він дійшов висновку, що новий уряд прийме країну на порозі катастрофи.

Натомість експерти наголошували, що за 5 останніх років жоден уряд не зміг реформувати країну. Тому зараз, в умовах світової фінансово-економічної кризи, відсутність реформ може призвести до колапсу.

Нова влада має надолужувати

Учасники круглого столу наголошували, що реформи мають бути зрозумілими широким верствам населення. Реформ потребує найширше коло галузей, зазначив директор Інституту економіки національної академії наук Валерій Геєць. Зокрема, за словами вченого-економіста, в Україні назріла серйозна проблема всього фінансового сектору економіки – вага проблемних кредитів досягла загрозливого розміру.

Вчені та громадські діячі зазначали, що країні потрібні не лише економічні, а насамперед соціальні реформи. Академік Національної академії наук, вчений-демограф Елла Лібанова наголосила, що для кардинальної зміни ситуації новій владі потрібно наважитися на крок, якого жоден уряд і жоден Президент, попри декларації, не зробили за всі 18 років державності: всі говорили про розвиток середнього та малого бізнесу, але насправді держава допомагала, з більшим чи меншим успіхом, лише великому бізнесу.

«Влада сподівалася, що великий бізнес створить робочі місця, дасть людям роботу, – зазначила Елла Лібанова. – Але ж цього не відбулося! Натомість ми бачимо що верхівка – 3-5 відсотків населення – за своїми доходами і витратами все далі відривається від решти суспільства. За такої ситуації годі й говорити про консолідацію суспільства».

За словами учасників круглого столу, останні 5 років держава тупцювала на місці. Тому перед новим Президентом стоїть те саме завдання, що і перед його попередником. І так само дуже багато залежатиме від того, хто стане новим Прем’єр-міністром і якою буде співпраця між Президентом та головою уряду. Бо влада, яка на цих виборах отримала недовіру, змарнувала свій час саме на внутрішні суперечки та взаємопоборення.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG