Доступність посилання

ТОП новини

Кремль Україні: Віддайте нам все! (Європейська преса)


Прага – Європейські газети майже одностайні в тому, що Україні вчора не вдалося під час переговорів двох прем’єрів у Москві досягнути так бажаного для неї зниження ціни на російський газ на одну третину. Оглядачі наголошують, що Києву для того, щоб досягнути вигідної для себе ціни на російське блакитне паливо, доведеться піти на серйозні політичні поступки – Кремль не задовольняє третинна доля в українському газовому консорціумі, російські верхи не бажають повернення у газову сферу компанії Дмитра Фірташа, там, особливо у Путіна, не приховують, що Юлія Тимошенко була більш комфортним перемовником аніж Азаров... А в цілому, як наголошують газети, Росія не задовольняється ніякими дольовими поступками з боку української влади, лише одними газовими чи космічними консорціумами, вона хоче під контроль всю Україну. Тому й Путін забажав на переговорах з Азаровим не лише повернення всіх російських активів, забраних свого часу помаранчевими, але й всієї Україні під крило Москви, на перших порах хоча б під повним митним контролем Росії.

Чеська «Лідове новіни» звертає увагу на велике бажання офіційного Києва знизити ціну на російський газ, за що він готовий віддати Москві в управління українську газову трубу, про що вів мову в четвер у прем’єра Путіна в кабінеті глава українського уряду Микола Азаров. «Однак, і він не досягнув бажаного – зниження ціни на російський газ для України», – зауважує чеська газета. «Лідове новіни» наголошують при цьому, що «Кремль хоче від України набагато більше», аніж просто контролю за українською ГТС. Москва хоче повернення російським олігархам власності в Україні, яку вони втратила в часи президентства Віктора Ющенка. Росія також хоче знизити й інші ризики, наприклад, внаслідок імовірної відмови від проекту «Південний потік», якщо вона візьметься за модернізацію української транзитної енергетичної мережі.

Європейське видання газети «Волл Стріт Джорнал» не сумнівається, що газові перемовини Києва і Москви будуть тривалими і важкими, незважаючи на політичне потепління між сторонами. Газета також наголошує на тому, що Володимир Путін відкрито сказав у четвер під час зустрічі з українським колегою Миколою Азаровим. «Якщо ставиться питання про перегляд цін, то тоді виникає питання: за що?», – акцентував російський глава уряду. Питання полягає в тому, що, як зауважує «Волл Стріт Джорнал», Росія не впевнена в стійкості нинішньої української влади і в надійності законодавчого перегляду проблеми української ГТС, яку за нинішніми законами навіть не можна передавати в концесію. Москву навіть не заспокоюють гарантії Президента Януковича з цього приводу. Так що «дуже жорсткі переговори сторін ще попереду», резюмує «Волл Стріт Джорнал».

Російська «Комерсант» прямо вказує на те, що «після вчорашніх переговорів Путіна та Азарова... стало очевидно, що за зниження ціни на російський газ Україні доведеться заплатити серйозну, насамперед, політичну ціну. Газета також переконана, що «Україні все ж доведеться вступити у Митний союз з Росією, Білоруссю і Казахстаном, хоче вона цього, чи ні».

Австрійська «Ді Прессе» також вважає, що Україна мусить йти на значні поступки, як Росії, так і МВФ, бо інакше економічну ситуацію в державі не врятуєш. Це видання вказує на те, що «Київ поспішає, щоб до середині травня досягнути конкретних результатів», мається на увазі й те, що прорив у російсько-українських стосунках має відбутися під час візиту до української столиці російського Президента Дмитра Медведєва.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG