Доступність посилання

ТОП новини

Литвин пропонує відкласти законопроект щодо мітингів


Володимир Литвин
Володимир Литвин
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин пропонує парламентові відкласти розгляд у другому читанні законопроекту щодо порядку організації і проведення мирних заходів.

Із відповідною ініціативою Литвин виступив сьогодні під час засідання погоджувальної ради. Він зазначив, що сьогодні зранку зустрівся з групою пікетувальників, які під стінами Верховної Ради вимагають відкласти розгляд цього законопроекту.

При цьому Голова Верховної Ради зазначив, що ніяких конкретних пояснень пікетувальники не дають і обмежуються лише черговими гаслами.

Водночас він зауважив, що парламенту варто не шукати підстав для тих чи інших збурень і відкласти розгляд цього законопроекту. «Це не те питання, яке нам надзвичайно пече», – сказав спікер.

Розгляд відповідного законопроекту у другому читанні був запланований на четвер, 17 червня.

Голодування під стінами Верховної Ради на знак протесту щодо підготовленого проекту закону, що регулюватиме проведення масових зібрань, 10 червня 2010 року
Деякі громадські організації вимагають від Верховної Ради України не підтримувати у другому читанні проект закону «Про порядок організації і проведення мирних заходів».

Як зазначав член Громадської ради при МВС України з питань забезпечення прав людини Володимир Чемерис, у законопроекті, підготовленому до першого читання у парламенті, не було визначено конкретних термінів для подання заявки на проведення мітингів, а в нинішньому тексті законопроекту такий термін становить 4 дні. На думку Чемериса, це дуже багато часу, треба реагувати набагато швидше.

Володимир Чемерис також відзначив, що законопроектом значно ускладнюється процедура подання заявки на проведення мітингів, тобто особа, яка подає заявку на проведення мирного зібрання, має довести, що вона є громадянином України.

Молодіжні організації провели акцію протесту

Сьогодні понеділок близько 120 представників громадських організацій провели акцію протесту на Майдані Незалежності в Києві проти прийняття Верховною Радою законопроекту №2450 «Про порядок організації й проведення мирних заходів».

На початку акції вони, взявшись за руки, сформували слово «Ні». При цьому учасники скандували: «Ми проти!». Після цього молодь сформувала слово «Так», скандуючи: «Так вільним зборам!», «Ми маємо право збиратися!».

Координатор акції Василь Гацько заявив, що 17 червня Верховна Рада України може ухвалити законопроект «Про мирні збори громадян», який дасть змогу владі забороняти проведення мирних зборів, а міліції – розганяти ці збори й затримувати їх учасників.

При цьому він наголосив, що законопроект підготовлено без публічного обговорення, хоча він стосується прав і свобод усіх громадян України. Гацько зазначив, що учасники акції протесту вимагають відкласти розгляд цього законопроекту до проведення громадських обговорень.

Голова всеукраїнської громадської організації «Молодіжний народний рух» Іван Крулько заявив, що цей законопроект передбачає введення дозвільної форми подання заявок на проведення акцій, тоді як нині достатньо лише повідомити владі про проведення акцій.

Крім того, за його словами, законопроект передбачає, що в Україні дозволено проведення спонтанних протестних акцій «тільки в разі високої суспільної значущості». «А хто визначить значущість таких акцій?», – зауважив Крулько.

10 червня 42 громадські організації закликали Верховну Раду відкласти розгляд цього законопроекту до висновків «Венеціанської комісії».

На їхню думку, законопроект у разі його ухвалення істотно погіршить ситуацію з дотриманням свободи зборів в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG