Доступність посилання

ТОП новини

Як українці на Майдані Конституцію писали


Акція «Оновлення Конституції – позиція народу»
Акція «Оновлення Конституції – позиція народу»

Анастасія Москвичова

Київ – Активісти молодіжного крила громадської організації «Оновлення країни» провели в Києві у День Конституції на майдані Незалежності акцію «Оновлення Конституції – позиція народу». В рамках заходу кожен небайдужий міг внести свою пропозицію щодо покращення Основного Закону. Аркуші із народними ідеями обіцяли передати до апарату Верховної Ради.

Мета акції – забезпечити можливість кожному українцеві висловити свою думку щодо основного закону таким чином, щоб цю думку було враховано, зауважує Сергій Пархоменко, координатор акції, лідер молодіжного крила руху «Оновлення країни».

Найперше завдання українського народу – не дати узурпувати владу, не дати написати Конституцію під одну людину, зазначає активіст.

«Коли політики формують ті чи інші зміни, вони, звичайно, не радяться з народом, – говорить Сергій Пархоменко. – Якщо зараз Віктор Янукович хоче провести ряд змін до Конституції і вважає, що це є ініціатива, яка іде з низів, то це насправді є великим популізмом і вигадкою. Тому що насправді це дуже хитрий проект, як Януковичу узурпувати владу, як поставити під контроль незалежні суди, як поставити під контроль правоохоронні органи і як можна тиснути на громадськість».

Народні пропозиції – у Верховну Раду


Громадяни, котрі долучились до акції, висловлювати ідеї, що стосувались різних аспектів їхнього життя: від скасування депутатської недоторканності до вирішення так званого «мовного питання».

Щодо останнього, то громадський активіст Олександр Подобрій зауважив: «Я писав побажання, щоб російську мову не виділяли з-поміж інших мов, тобто чомусь росіяни кричать, що, мовляв, ми пригноблюємо тільки російську мову, а усі інші – польську, татарську, турецьку – не пригноблюємо? Я вважаю, що всі мови мають бути рівними!»

Були і доволі сміливі пропозиції. Наприклад, Богдан Ковальчук, який очолює громадську організацію «Покоління Майдану», запропонував знизити на 10 років віковий ценз для глави держави, тобто обирати Президента із осіб, що досягли 25-річного віку.

«Мені ще немає 25, але я вважаю, що коли мені буде 25, то мені вистачить і сил, і досвіду, і знань, щоб посісти відповідальний пост Президента України», – зауважив Богдан Ковальчук.

Народні пропозиції записувались у саморобну книжку із написом «Конституція України», яку активісти планували цього ж дня передати до апарату Верховної Ради. Тільки таким чином, на їхню думку, політики зможуть нарешті почути думку виборців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG