Доступність посилання

ТОП новини

В Україні народжується новий культ особи (європейська преса)


Прага – Низка впливових європейських видань сьогодні чимало інформують про події в Україні і не оминають певних узагальнюючих характеристик нинішнього глави української влади – Віктора Януковича, котрий відзначає 60 років від дня народження. Оглядачі наголошують, що «авторитарні тенденції правління Віктора Януковича, обраного Президентом лише в лютому, проявилися значно більше, аніж обіцяні ним економічні реформи». Газети запитують: чи не свідчить про «народження в Україні нового культу особи»те, що дошкільнята вже співають пісеньки про «мудрого президента, дядю Вітю Януковича»?

Польська «Жечпосполіта» у матеріалі «Дошкільнята співають про президента» зауважує, що «критики нинішньої влади в Києві попереджають з тривогою, що в Україні народжується новий культ особи» нинішнього Президента Януковича. І наводять приклади того, як телебачення і преса України, переважно контрольовані олігархами з оточення глави держави, «некритично представляють Віктора Януковича» українському суспільству.У школах, ліцеях та інших навчальних закладах Криму планують 1 вересня розпочати навчальний рік з уроку, присвяченого виборчій програмі Віктора Януковича «Україна для людей». У дитсадочках на Луганщині, як інформує «Жечпосполіта», 5-річні дошкільнята співають пісеньку «Дядя Вітя Янукович, мудрий президент», котру склав фанат Януковча, місцевий пісняр і поет 68-річний Олександр Мірошниченко. Але це ще далеко не все.Польське видання звертає увагу і на роздачу главою уряду Миколою Азаровим своїм міністрам проекту нового податкового кодексу з портретами Януковича. В уряді також заявляють, що портрету Президента потрібно поклонятися так само, як прапорові й гімнові держави. Портрети Януковича, інкрустовані бурштином, можна купити в обласному центрі, Житомирі, на місцевих базарах за середньою ціною у 100-200 доларів. Газета також цитує пересічного українця: «Культ особи? Януковичу це не загрожує, бо він не є... особистістю».

Відомий лондонський часопис «Економіст» вважає, що ніде так не проявляються плоди «перезавантаження» американським президентом Бараком Обамою стосунків із Росією, як у російському ближньому зарубіжжі, котре президент Росії Дмитро Медведєв назвав «сферою привілейованих інтересів Росії». Впливове європейське видання наголошує: «...ризики не в тому, що Америка коли-небудь визнала б ці російські вимоги, а більше у спробах Вашингтона балансувати довкола цього і намагатися переслідувати свої інтереси на пострадянському просторі, коли США можуть проявляти поступливість щодо багатьох урядів у регіоні, особливо стосовно їхніх внутрішніх проблем і слабкості демократії». Далі «Економіст» уже конкретніше зауважує, що «ця суперечність політики США чи не найбільше прояснилася в Україні, де авторитарні тенденції правління Віктора Януковича, обраного Президентом у лютому, проявилися більше, аніж обіцяні ним економічні реформи». Видання також критикує двоїстість позиції держсекретаря США у Києві, котра публічно була більш м’якою щодо обмежень демократичних свобод в Україні і дозволяла Януковичу стверджувати, що він « щасливий довідатися про позитивну оцінку Сполученими Штатами політичної стабілізації в його державі». «Економіст» також дивується з того, що фактично на другий день після від’їзду Клінтон із Києва, МВФ пообіцяв владі Януковича 15 мільярдів доларів кредиту, хоча багато хто очікував, що «Україна спочатку повинна була б схвалити серйозні економічні реформи». Чи не побоювання Вашингтона, зокрема, щодо здачі інтересів України Росії дозволили Януковичу цього разу «так легко вийти сухим із води», запитує «Економіст» по гарячих слідах візиту Гілларі Клінтон до Києва. Видання також наголошує, що влада Януковича і його олігархів не здатна «покращити інвестиційний клімат», як обіцяла й американським інвесторам, бо «торгівля російським газом є одним із головних джерел збагачення елітних груп України».

Інше впливове лондонське видання, газета «Файненшел Таймз», попереджає, що «ціни на пшеницю підскочили минулого четверга до шестимісячного максимуму із-за спекотної погоди в деяких регіонах Європи, у поєднанні з проливними дощами в інших, що скорочує перспективу врожаю зернових». Газета також додає, що «затяжні дощі в Україні відсунули початок жнив і збору врожаю пшениці» та інформує про ймовірне зниження прогнозованого врожаю пшениці в Росії майже на 10 відсотків. Хоча експерти вважають, що примхи погоди на повинні дуже сильно погіршити ринкові прогнози щодо зернових.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG