Доступність посилання

ТОП новини

Нова модель ринку електроенергії: складно, зате прозоро


Анастасія Москвичова Київ – Україна готується перейти на європейські умови регулювання цін на енергоринку. Національна комісія регулювання електроенергетики має намір провести перший пробний аукціон із продажу електроенергії.

Це – крок до впровадження в Україні Ринку двосторонніх договорів, що має значно лібералізувати ринок і зробити його більш прозорим. Поки що ця нова модель енергоринку відпрацьовується у тестовому режимі, щоб фахівці змогли виявити та виправити її огріхи.

Запровадження з початку липня моделі Ринку двосторонніх домовленостей дозволить Україні відійти від ручного регулювання цін на енергоринку, вважає Світлана Комова, начальник відділу координації з Національною комісією регулювання електроенергетики державного підприємства «Енергоринок».

Це підприємство виступить модератором аукціону з продажу електроенергії, запланованого на 20 липня. Уже зареєстровано 33 компанії-постачальники електроенергії, які планують узяти участь у торгах. За результатами аукціону кожен покупець зможе укласти договір безпосередньо з компаніями-генераторами електроенергії.

«Так, умови діяльності дійсно ускладнюються, – визнає Світлана Комова. – Тому що зараз дебітором виступає перед виробниками тільки ДП «Енергоринок». У подальшому перед виробниками будуть виступати на прямих договорах постачальники. Але так працює Європа».

Більше свободи для споживача електроенергії

Ринок двосторонніх договорів дарує споживачеві електроенергії більше свободи, оскільки створить умови для прозорого формування ціни, стверджує Володимир Євдокімов, заступник директора ДП «Енергоринок».

«Ринок двосторонніх договорів потрібен для того, щоб була зрозуміла та індикативна ціна: наскільки може заплатити споживач, настільки продає виробник. Споживач буде розуміти, яким чином формується ціна на цьому ринку. Це – найголовніше», – зауважує він.

Ринок двосторонніх договорів перейде із «тестового» режиму в «реальний», коли Верховна Рада ухвалить відповідний закон. На сьогодні є два проекти цього закону, до яких можуть іще внести зміни, зазначає Сергій Вишинський, начальник управління енергоринку Нацкомісії регулювання електроенергетики. За його словами, тестовий режим потрібен для того, щоб виправити недопрацювання, допущені фахівцями під час розробки нової моделі ринку.

Вишинський зазначає, що після ухвалення закону деякий час на рівноправних умовах існуватиме дві моделі енергоринку: оптова та модель двосторонніх договорів – для того, щоб усі мали змогу адаптуватись до нових умов.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG