Доступність посилання

ТОП новини

Кримські татари розпочали Рамазан традиційно – із намазів


Намаз кримських мусульман
Намаз кримських мусульман

Сімферополь, – У мусульман Криму, як і багато де у світі, сьогодні починається священний місяць – Рамазан. Місяць молитов і доброчинних справ, під час якого віруючі від світанку до заходу сонця дотримуватимуться суворого посту – ні їжі, ні пиття. У Криму живе найбільша в Україні мусульманська громада і тут Рамазан став частиною суспільного життя.

У Криму Рамазан розпочався традиційно – із намазів. Сьогодні з раннього ранку ще до сходу сонця в усіх мечетях Криму лунала спеціальна молитва «Таравіх». Вона читається кожної ночі цього священного місяця.

Справді, Рамазан – місяць молитви і читання Корану. Але це ще і час для спокути і доброчинності, вдосконалення своєї моральності і духовності, розповів Радіо Свобода муфтій, голова Духовного управління мусульман Криму Хаджи Еміралі Аблаєв. За його словами, вважається, що саме у Рамазан Всевишній надіслав Пророку Магомету перше одкровення Корану.

Згодом Аллах велів мусульманам постити протягом цього священного місяця. Піст під час Рамазану (кримськотатарською Ураза) – один із п’яти «стовпів» ісламу. Він досить суворий: повністю виключає у світлий час доби прийом їжі і напоїв, забороняє паління, інтимні стосунки і веселощі. Деякі послаблення робляться лише хворим і тим, хто подорожує чи на відповідальній службі.

Спека – як випробовування Всевишнього

Муфтій мусульман Криму Хаджи Еміралі Аблаєв
Зараз в Україні стоїть сильна спека, тож постити кримським мусульманам буде вкрай важко. Але муфтій Хаджи Еміралі Аблаєв каже, що у роки депортації в Узбекистані кримські татари переживали не менш спекотні часи, коли на літо припадав Рамазан, але витримували піст, бо цього хотів Всевишній і хотіли ті, хто постився.

За словами муфтія, насправді люди здатні витримати всі випробовування Аллаха. «У Корані мовиться, що Всевишній дає нам такий вантаж, що ми можемо його перенести, – каже він. – Те, що Всевишній нам посилає, як стверджує Коран, ми будь-що можемо витримати, лише було б бажання».

Кебір-джамі - головна мечеть Сімферополя
Разом з тим, як розповів Хаджи Еміралі Аблаєв, якщо мусульманин погано почувається або мусить працювати у спеку на сонці, то він може якийсь час не дотримуватися посту, а потім, після закінчення Рамазану, мусить постувати стільки днів, скільки пропустив під час священного місяця.

Рамазан закінчиться в Криму 8 вересня, а наступного дня розпочнеться свято розговіння – Ораза-байрам, арабською – Ід аль-Фітр. Це одне з двох найбільших свят в ісламі. У Криму воно відзначатиметься офіційно.

Деінде у світі дати початку й закінчення Рамазана, як і інших свят ісламу, можуть різнитися на день або й два в різних мусульманських громад чи країн, які самі вирішують, як їм визначати облік часу за традиційнім ісламським місячним календарем, що залежить від реального чи обчисленого першого спостереження серпика молодого Місяця на вечірньому небі.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG