Доступність посилання

ТОП новини

Можлива зміна кордонів у Південно-Східній Європі посилила б Румунію, розлютила б Росію і збентежила б Україну (світова преса)


Прага – На Заході з цілковитим реалізмом попереджають про ймовірність зміни кордонів у Південно-Східній Європі – між Україною і Молдовою та між Україною і Румунією. Оглядачі впливових американських і європейських видань навіть конкретизують, що, мовляв, Румунія хотіла б отримати від України, наприклад, «румунську Буковину» (Чернівецьку область),натомість передати Придністров’я Києву, а Бухарест надалі може створити щось на кшталт конфедерації з Молдовою... Впливові західні експерти не виключають, що Молдова вже претендує, першою з теренів СНД, на членство в ЄС. Разом з тим, у газетах відзначається, що нова «велика Румунія», як наслідок перегляду кордонів у регіоні, може «розлютити Росію» і, щонайменше, «стурбувати Україну». Деякі європейські оглядачі також попереджають, що Україна вже стала на шлях до «закритої авторитарної системи»...

Лондонська «Таймз» оприлюднила матеріал свого кореспондента в Кишиневі, Роджера Бойза, який вважає, що з наростанням кількості людей з європейськими паспортами «старі кордони в Європі руйнуються», що може мати негативні і непередбачувані наслідки. Автор має на увазі не лише роздачу європейських паспортів Бухарестом серед громадян Молдови чи наміри Угорщини роздати сотні тисяч паспортів ЄС в Україні та Сербії, а й реально існуючі плани «виправити історичні помилки» з кордонами у Європі. Автор «Таймз» наголошує, що Румунія вже налаштована «перекроїти шмат південно-східної Європи». Йдеться про реальну ймовірність передачі Україні, за допомогою дипломатичного посередництва, самопроголошеної Придністровської Молдовської Республіки, натомість «Україна могла б поступитися «традиційно румунською» Буковиною і Румунія створила б щось на кшталт конфедерації з Молдовою». Якраз такі плани зараз обговорюються в Кишиневі, повідомляє Роджер Бойез. Автор статті в «Таймз» риторично запитує: хто ж матиме найбільшу вигоду з цього перелаштовування кордонів? І відповідає: «Звичайно ж, Румунія. Бо вона раптом стає великою і значущою силою на кордонах ЄС. А хто ж розлютиться? Ймовірно, Росія; звичайно ж, Придністров’я. Хто ж виглядатиме розгубленим? Україна». Аналізуючи можливі наслідки руйнування існуючих державних кордонів у Європі та зміни європейських етнічних карт, Роджер Бойз попереджає про ймовірність «створення нових гарячих точок і наростання конфліктів» на східних кордонах ЄС.

Тіні авторитаризму нависли над Києвом, такою бачить ситуацію в нинішній Україні австрійська «Дер Штандард» і попереджає, що «сьогодні для європейців встановився такий собі оманливий спокій на газовому фронті» з Росією і Україною. Автор статті Пауль Лендвай наголошує, з посиланням на експертів, що метою нинішньої влади Віктора Януковича є створення в Києві «поліцейської держави... і розбудова на нинішніх українських теренах не України, а своєрідної «Росії номер два»... Згаданий австрійський оглядач також занепокоєний активізацією стеження за журналістами з боку СБУ, очолюваної Валерієм Хорошковським, коли в офісах Служби вже складаються «списки лояльності» серед журналістів і опозиційних політиків. Пауль Лендвай попереджає на сторінках «Дер Штандард», що лише через 5 років після Помаранчевої революції, що не виправдала демократичних сподівань, «стратегічно важлива і потенційно багата Україна вже опинилася на шляху до закритої авторитарної системи з посиленими зв’язками з Росією, замість очікуваного перед цим зближення із Заходом».

Російська «Нєзавісімая газета» констатує, що Партія регіонів, як головна владна політична сила в Україні, останніми змінами до закону про місцеві вибори створила кращі умови для свого політичного резерву «Сильної України» Сергія Тігіпка. У статті йдеться про те, що ця нова партія вже стабільно закріплюється в рейтингах на другому місці, після Партії регіонів. Московське видання також попереджає, що «чимало членів команди Януковича розглядають «Сильну Україну» як резервний варіант на випадок, якщо нинішня партія влади, котра взяла на себе вкрай непопулярні реформи, остаточно втратить підтримку населення».

Французька «Монд» оприлюднила розлоге інтерв’ю польського президента Броніслава Коморовського, котрий не лише хвалиться успіхами Варшави у потеплінні стосунків із Росією, але й запевняє світ «у своїх послідовних планах підтримувати Україну в її намірах зближення із Заходом». Коморовський попереджає, що «країни-члени ЄС, котрі виступають за розширення спільноти за рахунок Балкан, мають знати:ми підтримуємо перспективу розширення на Схід (за рахунок України)». «Потрібно вести діалог із Україною, незалежно від того, хто перебуває при владі в Києві», – закликає президент Польщі в інтерв’ю впливовому французькому виданню.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG