Доступність посилання

ТОП новини

Папа Римський розпочинає перший в історії державний візит до Великої Британії


Папа Римський Бенедикт XVI
Папа Римський Бенедикт XVI

Лондон – Папа Бенедикт XVI розпочинає сьогодні історичний 4-денний державний візит до Великої Британії у сподіванні поліпшити напружені стосунки між католиками і протестантами-англіканцями. Проте під час візиту на нього можуть чекати протести через його позицію з низки проблем.

Під час візиту Папа Бенедикт XVI відвідає Единбурґ та Ґлазґо у Шотландії, Лондон і Бірмінґем в Англії. Саме в Бірмінґемі відбудеться вершинний пункт візиту: тут до лику святих возведуть англійського кардинала 19 сторіччя Джона Генрі Ньюмана.

Папа матиме аудієнцію в королеви Єлизавети ІІ та зустрінеться з прем’єр-міністром Дейвідом Камероном.

Це перший в історії державний візит голови римо-католицької церкви до Британії, де державною релігією є англіканський протестантизм, і королева водночас є головою Англіканської церкви. Разом із тим, у Британії живе 5 мільйонів католиків. Подекуди, зокрема у Північній Ірландії, католицька і протестантська громади мають дуже напружені стосунки.

Прем’єр Дейвід Камерон напередодні візиту виступив із посланням, у якому тепло вітав Папу на британській землі. Він назвав приїзд Бенедикта «великою честю для країни».

Не всі раді приїздові Папи Римського

Але опитування громадської думки засвідчили, що понад дві третини британців виступають проти візиту Папи через його кошт для платників податків, або через погляди Папи. Вважається також, що й самі британські католики зустрічатимуть Бенедикта XVI значно стриманіше, ніж його попередника Івана Павла ІІ, що відвідав країну з пасторським візитом 28 років тому. Це пов’язано з низкою скандалів із статевим знущанням над дітьми представниками церкви, які спалахнули у кількох країнах. Зокрема, Гелен Голланд, колишня черниця, дитиною стала жертвою фізичного і статевого насильства у католицькому дитячому будинку в Шотландії.

«Думаю, що одним із головних пріоритетів Папи під час візиту до Британії має бути вибачення перед дітьми, які зазнали знущань у низці католицьких інституцій у Шотландії і всій Британії. Також були випадки знущань в інших країнах. Я написала до Папи в березні й попросила його це зробити, але не одержала відповіді», – заявила Гелен Голланд.

Очікують, що на головні заходи візиту збиратиметься до 80 тисяч католиків. Це набагато менше, ніж понад 300 тисяч, які зібралися на службу Божу Івана Павла ІІ.

Ще один негативний нюанс візитові додало інтерв’ю, яке дав німецькому виданню високий радник Папи кардинал Каспер, що відмовився взяти участь у поїздці. Він назвав Британію країною, де панує агресивний атеїзм, і порівняв прибуття на летовище Гітроу з приїздом до «країни третього світу».

Марк Давд, автор нового документального фільму про Папу, який у Британії покажуть на телебаченні під час візиту, каже, що «багато з ремарок кардинала були у контексті прибуття на летовище Гітроу. Якщо сенс лише у цьому, то це не так страшно. Але пов’язування цього з агресивним атеїзмом буде сприйнято дуже суперечливо у ранкових газетах».

Оглядачі вважають, що на Папу чекають протести не лише через брак рішучих дій проти священиків-педофілів, а й через його несприйняття протизапліднювальних засобів і жінок-священиків, а також ставлення до гомосексуалізму.

У суботу має відбутися демонстрація проти візиту під гаслом «Протестуй проти Папи».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG