Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент занепокоєний станом демократичних свобод у Росії


Акція протесту проти обмеження демократичних прав і свобод у Росії, Тріумфальна площа, Москва, 31 серпня 2010 року
Акція протесту проти обмеження демократичних прав і свобод у Росії, Тріумфальна площа, Москва, 31 серпня 2010 року

Брюссель – «Нас шокувало цинічне і жорстоке порушення найпростіших людських прав авторитарно-поліцейською владою Росії», – так заявляють члени Європарламенту, які нещодавно відвідали Москву й Північний Кавказ. Так звана «бесланська делегація» побувала на місці одного із найстрашніших терактів у російській історії. Минуло 6 років, але багато деталей, зокрема, щодо дій влади, залишаються нез’ясованими. Тим часом ситуація з неповагою до демократичних свобод простежується і в інших частинах Росії.

Бесланська трагедія, внаслідок якої загинуло 334 особи, з яких 186 дітей, стала своєрідним мірилом ставлення до прав людини у Росії. Рідні та близькі загиблих невдоволені результатами розслідування та відсутністю відповідних соціальних гарантій, кажуть члени комісії із засадничих прав Європейського парламенту.

«Російська влада відмовляє у наданні інформації тим жінкам, які втратили дітей, – заявляє депутат Тейс Берґман. – Матері не знають, чи останки лежать у відповідних могилах, як не знають і того, хто саме спричинив загибель їхніх дітей. На всі запити судді та слідчі відповідають: «...для чого ці турботи, адже вони вже мертві». Нас шокувала цинічність і холоднокровність, із якими російська влада ставиться до цих людей. На мій погляд, це типова манера поводження з усіма громадянами», – заявляє євродепутат.

Члени Європейського парламенту мають намір підготувати спеціальний звіт про порушення прав людини у Росії та надіслати ці дані координаторові зовнішньої політики Євросоюзу Катрін Аштон. Окрім Беслана, парламентарі побували й на судовому розгляді у справі Ходорковського та Лебедєва й були очевидцями розгону демонстрації в Москві.

«Справа Ходорковського заполітизована й сфальсифікована» – євродепутат

Представниця Литви у Європарламенті Лайма Андрікене каже, що російські судді та слідчі тиснуть на свідків.

«Ми розмовляли з одним зі свідків, що також відбуває покарання. Він каже, що під час розгляду на нього тиснули судді та слідчі, які хотіли, щоб він звинуватив у всьому Ходорковського і казав, що той йому давав ті чи інші доручення. Взамін обіцяли змінити його покарання на умовне», – каже парламентар і додає, що поза сумнівами, справа Ходорковського-Лебедєва «дуже заполітизована та сфальсифікована».

З огляду на розгін демонстрацій, зокрема, за участі демократичної опозиції на московській Тріумфальній площі, парламентський комітет з прав людини також має намір внести це до щорічної доповіді про стан демократії у Росії. Про це ж мають намір говорити і на майбутньому саміті «Росія-ЄС», що має відбутися наприкінці року.

Гайді Хаутала, яка очолює у Європарламенті комітет з прав людини, каже, що «наразі готується звіт щодо нової угоди між Росією та ЄС». «Я переконана, що у ньому будуть відображені всі найневідкладніші питання прав людини у Росії», – зауважує вона.

Росія буде у порядку денному Європарламенту


Росія: «Свободу зібрань завжди і всюди»

x
Росія: «Свободу зібрань завжди і всюди»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:46 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Представниця Європарламенту додає, що ці проблеми у будь-якому разі будуть серед головних на осінньому порядку денному Європейського парламенту.

Тим часом оглядачі запитують, чи зможуть вплинути на російських чільників всі ці звіти, резолюції та рекомендації з боку Європи.

«Так, – переконаний євродепутат Тейс Берґман. – Якщо і леді Аштон, і країни-члени ЄС спільно поставлять вимогу поважати права пересічних російських громадян, врешті-решт ситуація мусить покращитися».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG