Доступність посилання

ТОП новини

Економічний форум у Трускавці: чого більше розмов чи інвестицій?


Львів – Сьогодні на Львівщині у курортному містечку Трускавець розпочинається Х Міжнародний економічний форум. За офіційними даними обласної влади, у ньому візьмуть участь більше 350 учасників. Серед них міжнародні експерти, представники бізнесу з України та світу. Ані Президент Віктор Янукович, ані Прем’єр Микола Азаров не братимуть участі у роботі форуму. Хоча раніше говорили про візит перших осіб. Чи за десять років існування економічний форум зацікавив серйозних людей зі світу бізнесу?

Торік проведення економічного форуму зі Львова перенесли у найдорожчий готель у Трускавці. А це, за визначенням місцевих експертів, перетворило захід на закритий клуб.

Тим часом чиновники Львівської обладміністрації наголошують, що львівським форум таки став платформою, де вирішуються важливі для регіону питання. А Трускавець навіть порівнюють з Давосом чи Криницею.

Однак на львівський форум не те, що не їдуть серйозні бізнесмени, цьогоріч він не зацікавив і перших осіб країни. А вони мали розповісти західним учасникам про свою нову економічну політику. Бо саме на корупцію і хабарництво в державних коридорах влади, непрозорі інвестиційні умови, судову систему, земельну реформу, валютне регулювання, політичну нестабільність найбільше нарікають інвестори. Хоча вони говорять про поліпшення ситуації з відшкодуванням ПДВ, але тим часом кажуть, що ускладнились митні процедури та технічне регулювання. Тому, зокрема й Львівщина, так і не стала привабливим для інвесторів регіоном. З одного боку область є магнітом для європейських інвесторів. Бо межує з країнами ЄС, але водночас не притягує капітал і цьому не сприяє підготовка до «Євро - 2012». Ба більше того, інвестицій надійшло менше.

Цього року у Львівську область залучено понад 40 мільйонів доларів іноземних інвестицій, що, за даними головного управління статистики, у 4,5 рази менше, ніж у першому півріччі минулого року.

Втім колишній посадовець, який організовував попередні економічні форуми, Валерій П’ятак у розмові зазначив, що проведення подібних заходів сприяє новим діловим домовленостям і контактам.

За інвестором потрібно полювати

Два дні поспіль у Трускавці говоритимуть на теми транскордонного співробітництва, представлять інвестиційні проекти, на кшталт «Олімпійська надія – 2022». Уряд має намір перетворити Львів та область на столицю зимових видів спорту. Презентують і проект розвитку Добротвірської ТЕС-2, що дозволило б відновити експорт електроенергії до Польщі.

Під час економічного форуму дискутуватимуть на теми конкурентоздатності регіону, його інвестиційного потенціалу. А ще підпишуть дві угоди: з землею Тюрінгія (Німеччина) про навчання медперсоналу та відкриття авіарейсу Львів-Краків-Ерфурт.

Але це не є серйозними угодами рівня міжнародного форуму, каже голова Асоціації роботодавців Зеновій Бермес. На організацію форуму з місцевого бюджету виділили 2,5 мільйони гривень, а він стає дедалі слабшим, наголошує Зеновій Бермес. Оскільки інвестиційною політикою в області реально ніхто не займається.

«Цей форум є показухою, бо немає реального результату, бажання зробити щось реальне для громади. Корупція процвітає, інвестиційний клімат негативний. Сюди йдуть ті, хто хоче у нас забрати гроші, купують нерухомість. Нині українським містам і селам потрібні інвестиційні надходження, бо люди не мають роботи. Людей, які мають в Україні великі гроші, обмаль, але це все йде в офшорні зони», – каже Зеновій Бермес.

За інвестором потрібно полювати, каже експерт, щоб з’являлись нові робочі місця. Сьогодні у Львові на одне вільне робоче місце претендують 10 осіб. А для цього Львівщина має поліпшувати свій інвестиційний клімат.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG