Доступність посилання

ТОП новини

Червоний шлам із Угорщини пливе Дунаєм до України


Київ – Вода забруднена рештками червоного шламу, що потрапили до Дунаю внаслідок екологічної катастрофи в Угорщині на початку місяця, дістанеться української території за кілька днів. У Держкомітеті водного господарства України вважають, що рівень забруднення не становитиме загрози для здоров’я та життя людей. Утім, екологи наголошують на тому, що екосистеми української частини Дунаю та Чорного моря відчують вплив отруйних речовин.

Вже наступного тижня вода, забруднена рештками червоного шламу, дістанеться української частини Дунаю, повідомив співробітник Державного комітету водного господарства Юрій Яковенко.

За його словами, українські води Дунаю на сьогодні містять до 230 міліграмів важких металів на один літр, тоді як допустимою нормою вважаються 300 міліграмів на літр. Саме важкі метали є основними складовими червоного шламу, пояснює доцент кафедри географії МГУ Вікторія Бітюкова.

«Сам собою він не надто токсичний, він називається, власне, червоним, оскільки його основний вміст – це оксид заліза, який і дає цей червоний колір. Що небезпечного у червоному шламі? По-перше – це рештки лугу, через що, власне, люди отримали опіки. І друге, що є небезпечним – це багаточисленні домішки: ртуть, миш’як, кадмій, свинець, та інші важкі метали», – розповідає науковець.

Вікторія Бітюкова запевнила, що загроза для української частини Дунаю є мінімальною, оскільки рештки лугу остаточно розчиняться у повноводній річці, а більша частина важких металі випаде в осад.

Чоне море стане ще бруднішим

Хоч забруднена вода і не загрожує українцям отруєннями чи опіками, екологічна катастрофа в Угорщині може зачепити екосистему України, попереджає заступник голови Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

«Дунай і без того має дуже велике забруднення. Крім того, ми дуже стурбовані долею Чорного моря, адже Чорне море – це закрите море. Це буде впливати на екосистему Чорного моря. Забруднення менше чи більше змінює екосистему, впливає і на природу, і на здоров’я людини», – наголошує еколог.

Внаслідок аварії на угорському підприємстві 4 жовтня вилилося близько 700 тисяч кубічних метрів червоного шламу. Було затоплено 3 населених пункти, дев’ятеро людей загинули, понад півтори сотні отримали отруєння та опіки.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG