Доступність посилання

ТОП новини

Влада Сербії за інформацію про Ратка Младича обіцяє 10 мільйонів євро


Ратко Младич (ліворуч) та Радован Караджич, 1995 рік
Ратко Младич (ліворуч) та Радован Караджич, 1995 рік

Белград – Кабінет міністрів Сербії повідомив, що в 10 разів підвищує винагороду за інформацію, яка допоможе заарештувати генерала Ратка Младича, колишнього командувача збройних сил боснійських сербів. За таку інформацію в минулому обіцяли мільйон євро, а тепер – 10 мільйонів євро.

Ратка Младича обвинувачують в скоєнні воєнних злочинів, зокрема в організації знищення приблизно 8 тисяч чоловіків та юнаків босняцької національності з містечка Сребрениця, котре сили боснійських сербів захопили на початку липня 1995 року.

Також у чотири рази підвищили винагороду за інформацію щодо Ґорана Хаджича, колишнього лідера самопроголошеної Сербської республіки на території Хорватії. Наразі пропонують мільйон євро.

Прокуратура Міжнародного кримінального трибуналу у справах колишньої Югославії вважає, що Младич і Хаджич переховуються в Сербії. У пресі цього тижня оприлюднили матеріали, в яких мовиться, що Младич до 2008 року навіть не переховувався, оскільки влада прем’єра Воїслава Коштуниці відмовлялася заарештувати його. Останнім часом президент Борис Тадич та урядовці кілька разів заявляли про намір заарештувати генерала.

Сербська служба безпеки ще чотири роки тому встановила так звану гарячу телефонну лінію для інформації щодо розшукуваних. Керівник цієї служби Йован Стоїч повідомив, що чимало громадян телефонували у зв`язку з Младичем та Хаджичем.

«Жоден дзвінок не привів нас до втікачів, але були інформації про їхню поведінку та про осіб, які допомагали їм переховуватися. Отож, були важливі дані», – зазначає він.

Процес євроінтеграції Сербії обумовлений видачею обвинувачених

А колишній генерал Любодраґ Стоядинович упевнений, що у Младича завжди була інформація про плани служб, котрі розшукують його. Через це він сумнівається, що підвищення винагороди призведе до арешту розшукуваного.

«Це не означає, що нова сума дасть результати. Мені здається, що це певний вид алібі, тобто. що Сербія таким чином хоче сказати: «Ми робимо все, що можемо», – зауважив Стоядинович.

Нагадаємо, що міністри закордонних справ країн Євросоюзу минулого тижня вирішили направити заявку Сербії щодо вступу до Євросоюзу на розгляд Європейської комісії. Йдеться про перший крок на шляху до надання Белграду офіційного статусу країна-кандидата на вступ до Євросоюзу. Однак, міністри попередили, що подальші кроки в цьому напрямку будуть залежати від співпраці Сербії з Міжнародним трибуналом.

Отож, процес євроінтеграції Сербії й надалі буде обумовлений ув’язненням й видачею двох розшукуваних.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG