Доступність посилання

ТОП новини

WikiLeaks оприлюднив перелік стратегічних для США об’єктів у світі


Прага – Сайт WikiLeaks опублікував список міжнародних об’єктів, які Сполучені Штати вважають критично важливими для безпеки. Опоненти кажуть, що таким чином представники скандального сайту переступили межу, адже йдеться про можливі цілі для терористичних атак.

Дипломатичне повідомлення, датоване лютим 2009 року, один із найчутливіших американських документів, що потрапив в інтернет. Державний департамент звернувся до американських місій у світі із проханням надати відомості про об’єкти, втрата яких може серйозно позначитися на національній безпеці США.

У списку нафтові і газові трубопроводи, системи зв’язку, транспортні вузли, фармацевтичні і хімічні заводи, шахти. Географія об’єктів широка: від Канади і Великої Британії до Близького Сходу, Африки і Китаю.

Серед об’єктів, які становлять для США критично важливий інтерес, і трубопровід «Дружба», що поєднує Росію з Україною, Білоруссю та державами центральної Європи. Національні інтереси США зачіпають і два російські нафтові термінали: у Новоросійську та Приморську. Деяким об’єктам наданий особливий ступінь важливості. Так, зокрема, контрольований «Газпромом» трубопровід, який постачає пальне до Західної Європи, названо «найважливішим газовим об’єктом у світі». У списку важливих структур також трубопровід Баку-Тбілісі-Джейхан, що пов’язує Каспійське море з Середземним через Азербайджан, Грузію і Туреччину.

Речник британського прем’єра у понеділок заявив, що оприлюднення такої інформації ставить під удар національну безпеку США, Великої Британії та інших країн. А колишній британський міністр закордонних справ та оборони Малкольм Ріфкінд вважає, що останній витік інформації свідчить про те, що поведінка представників WikiLeaks «безвідповідальна, що межує з кримінальною», адже йдеться про різновид інформації, який «цікавить терористів».

Австралія не ховатиме Ассанжа, а Швейцарія?

У Сполучених Штатах проводять розслідування, як до керівника сайту Джуліана Ассанжа потрапили таємні депеші.

Генеральний прокурор Австралії Роберт Макклелланд у понеділок запевнив, що його країна готова при потребі надати Ассанжу консульську допомогу за кордоном, але також буде сприяти розслідуванню його дій.

«Він має право, як австралійський громадянин, на повернення до Австралії. Це факт. Але так само він знає про те, що Австралія має зобов’язання з огляду на угоди про надання взаємної допомоги країнам, що проводять кримінальні розслідування», – заявив австралійський урядовець.

Група WikiLeaks поступово оприлюднює понад чверть мільйона конфіденційних документів американської дипломатії, заявляючи, що таким чином домагається «більшої прозорості влади».

У понеділок швейцарська пошта оголосила про те, що закриває банківський рахунок Джуліана Ассанжа через те, що він надав неправдиву інформацію, адже там насправді не живе і не займається бізнесом. Прихильники Ассанжа кажуть, що він може попросити притулок саме у Швейцарії. Американський посол у Берні в інтерв’ю швейцарським медіа минулими вихідними закликав Швейцарію дуже ретельно подумати, чи варто надавати притулок тому, хто втікає від правосуддя.

Після того як низка інтернет-компаній відмовилася від співпраці з WikiLeaks, більшість відвідувачів з п’ятниці заходять на сайт через доменну адресу, пов’язану зі Швейцарією (WikiLeaks.ch). Цю адресу контролює недавно створена Піратська партія Швейцарії, що виступає за свободу інформації.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG