Доступність посилання

ТОП новини

Жодна влада не переймалась порятунком села – експерт


Львів – У найближчі роки на Львівщині можуть зникнути майже 140 сіл. Такими невтішними є прогнози обласного управління статистики. Населення у селі скорочується, за даними демографів, у два з половиною рази швидше, аніж у містах. Львівська область з-поміж усіх регіонів України на сьогодні ще має найбільшу кількість сіл.

У Перемишлянському районі, що розташований недалеко від обласного центру, є села, де священик протягом двох років роботи на парафії, не охрестив жодної дитини. В області є села, де діти не народжуються уже роками.

Жоден уряд не працював на підтримку українського села

Попри те, що загалом по області народжуваність за останній рік зросла, смертність надалі переважає. Торік у львівських селах народились близько 13 000 немовлят, а померли понад 16 тисяч осіб. Найвищий рівень смертності спостерігається у депресивних районах, а найнижчий – у Миколаївському районі, де багато селян працюють у Львові та за кордоном і в Яворівському, що межує з польським кордоном.

На сьогодні на Львівщині є близько 140 сіл, де проживає менше півсотні людей, переважного старшого віку. І саме ці села у найближчі роки можуть зникнути з мапи області, за прогнозами статистів. У двох селах немає жодного мешканця.

Демограф, лікар Анна Семенюк працювала довший час у селі. Вона розповіла, що ще на початку 90-х народжуваність у селах області була у два-три рази вища, ніж у містах. Але коли почалось безробіття, людей масово скоротили і позакривались підприємства, матері жінки виїхали на роботу за кордон, а згодом забрали своїх дітей.

«З села поїхала господиня, у селі не стало берегині, тому й села нема. Чоловіки стрімко вмирають, спиваються. Найвища смертність чоловіків працездатного віку у селі, – наголосила лікар. – У середині 90-х почали нищити сільську медицину. Жодна влада не працює на відновлення села. Насправді йде новий геноцид. Зникли сільські лікарні, школи, соціально-побутова сфера в селі пропала, робочі місця не відновлюється, підприємництво не розвивається, у людей за безцінь орендують землю – це все дало нинішній результат. Жоден уряд не ставив питання у національному контексті, що мудрий господар у селі – це є сильна держава, продовольча безпека».

Львівщина ухвалюватиме програму порятунку села

Для прикладу, у селі Пісочна, що на Львівщині, найвищий рівень народжуваності у порівнянні з іншими селами в області. І діткам не вистачає місць у старій школі. Молодь залишається в селі, бо воно розташоване біля залізниці, міжнародної траси, поблизу промислових міст. Чимало селян працюють у Львові, Моршині, Трускавці або ж у селі. Селяни називають причинами розвитку села ще й те, що воно згуртоване, не розділене конфесійно, для молоді організовується дозвілля і дітлахи відвідують численні спортивні секції, а ще допомагають відомі вихідці з села. Але така ситуація поодинока.

Голова Львівської обласної адміністрації Михайло Цимбалюк хоче, щоб відомі люди, вихідці з того чи іншого села, допомагали у відродженні своєї малої батьківщини. Дитячий садочок, школа, медична амбулаторія, хата читальня і наведення порядку на сільському цвинтарі – це те, що необхідно кожному селу.

«Ми запропонуємо депутатам обласної ради на розгляд програму відродження села. Схожа програма діє на Тернопільщині і дає добрі перші результати. Щоби вона працювала, мають бути побудовані дороги, створена інфраструктура, освітлення населених пунктів. Жодна школа у селі не має закриватись, бо немає школи – зникає село», – зазначив Радіо Свобода керівник області.

5 років тому на державному рівні була ухвалена фахова комплексна програма розвитку українського села до 2015 року. Але вона так і не запрацювала належно. Медики і демографи стверджують, що ситуація у селах Східної України значно гірша, аніж у західних регіонах.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG