Доступність посилання

ТОП новини

Відпочинок у Карпатах: ціни українські, сервіс майже європейський


Чернівці – У Буковинських Карпатах відпочити можна дешевше, ніж в інших регіонах. Окрім відомих гірськолижних спусків, цього року відкрилося щонайменше три нові. У відділі туризму Чернівецької ОДА повідомляють, що цього року на Буковину їде на 20% більше туристів, ніж минулого. В області також розраховують як на іноземного, так і на українського туриста.

Корінний буковинець Сергій Сохацький вже 10 років на лижах і каже, що зазвичай їздить відпочивати на Буковель, в Прикарпаття – там всі умови для лижників-професіоналів.

І хоч, з його слів, там цього року значно підняли ціни, він знову туди планує.

Якщо професійно займаєшся спортом, додає Сергій, то на буковинських базах мало кому сподобається – потрібно їхати на професійні траси.

Екстрим чи хатній затишок: як відпочити краще?


Від рідних буковинських баз, однак, він не відмовляється і каже, що у святкові дні тут ажіотаж неабиякий: «Квитки бажано бронювати за тиждень і місця в готелі. А якщо просто приїхати, то бажано зранку – до 9 години, коли людей немає, тому що після цього людей дуже багато і нереально потрапити».

У день, додає Сергій, він витрачає мінімум 300 гривень, 700 – якщо додати дорогу і проживання. Гірськолижник-любитель говорить, що доводилося йому бувати і на румунських курортах, і українські кращі, резюмує він, тому що інфраструктура на вищому рівні.

Чернівчанка Тетяна надає перевагу відпочинку в садибах у горах – це і безпечніше, і дешевше, розповідає вона, до того ж там завжди є місця.

«Наскільки мені розповідали люди, які вже так відпочивали, – там зручно у людей. Вони можуть у кімнату принести ялинку або пригостити домашніми закрутками, капустою. Панує домашня атмосфера», – каже Тетяна.

Поки одні відпочивають, інші рахують прибутки

Відпочинок на курортах Буковини мінімум відсотків на 15 дешевший, ніж на курортах сусідніх областей, говорить керівник відділу туризму Чернівецької ОДА Дмитро Павел, і ще дешевше відпочити у приватних садибах побіля курортів.

Тим часом область вже підраховує прибутки від туристів. «Ми плануємо, що докінця року ми перейдемо бар’єр у 2 мільйони гривень. Якщо відвідати лижні спуски, то можна побачити: стоять машини з німецькими, австрійськими, румунськими та російськими номерами. Це означає, що потенційний багатий європейський турист, який відпочиває за євро, залишає свої гроші тут», – каже Дмитро Павел, керівник відділу туризму ОДА в Чернівецькій області.

Багато їдуть також із Києва, Одеси, додає Павел, із регіонів, з якими Буковина має пряме залізничне сполучення. Було б добре, зазначає він, якби таке сполучення було і зі східними регіонами України, тоді б на Буковину їздило більше співвітчизників зі сходу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG