Доступність посилання

ТОП новини

«Тризуб» і ВО «Свобода» заявляють, що їх переслідують на Рівненщині


Рівне – Про переслідування членів своїх організацій на Рівненщині заявили представники ВО «Свобода» і громадської організації «Тризуб». Міліціонерів цікавлять адреси «свободівців», номери телефонів та їхні зв'язки на Черкащині. Опозиціонери вважають такі дії міліції незаконними. А міліція запевняє, що діє виключно в рамках закону, захищаючи безпеку громадян.

У Черкасах начебто днями замінували будинок. Під підозру потрапили члени опозиційної «Свободи». Інформація про ймовірне замінування не підтвердилась, але правоохоронці Рівненщини вирішили, що місцевих «свободівців» і «тризубівців» потрібно знати в обличчя. Тож розпочали активну роботу щодо запобігання «тероризму» на теренах області.

Представники ВО «Свобода» та ГО «Тризуб» розповідають про переслідування з боку правоохоронців
Окрім «замінування» у Черкасах, «свободівців» і «тризубівців» підозрюють і в організації вибуху пам’ятника Сталіну у Запоріжжі. Однак, коли керівника рівненської організації «Тризуб» Олександра Балдича запросили на розмову до міліції, йому не повідомили, з якого приводу.

«Коли людину викликають до міліції, повинні вказувати, з якої причини і в якій якості. Так ось, у мене склалося враження, що в міліції кримінально-процесуального кодексу не читали. Цитую дослівно: «Старший уповноважений Мізюк викликає вас по питаннях, що стосуються вас... У разі неявки доставимо примусово». Приходжу. Табличка на дверях кабінету: відділ по розкриттю злочинів проти особи. До сих пір не можу зрозуміти, яке відношення має пам’ятник Сталіну до злочинів проти особи», – зауважує Олександр Балдич.

До речі, під час новорічної ночі, коли був знищений пам’ятник у Запоріжжі, Олександр перебував на роботі у Рівному, де його бачили багато людей. Власне, пам’ятника стосувалося лише одне запитання наприкінці розмови зі слідчим, розповідає Олександр. Решта запитань стосувалися місцевої організації «Тризуб», кількості її членів, де зберігається документація... і зброя.

Олександр Балдич пробув у міліції півдня і припускає, що якби не товариші та журналісти, котрі цікавилися його долею, то міг би звідти не вийти. Під час спілкування у нього вилучили мобільний телефон, який повернули через півтори години.

Підстави збору інформації про осіб не названі

Копія листа, який надійшов до Дубенської районної організації ВО «Свобода», з проханням надати особисту інформацію про усіх її членів
Тим часом голова Дубенської міської організації ВО «Свобода» Богдан Галета оприлюднив фотокопію листа за підписом начальника Дубенського МВ УМВС України в Рівненській області, який містить вимогу надати конфіденційну інформацію про членів організації ВО «Свобода», їхні адреси та зв'язки з «тризубівцями» Черкащини. За його словами, подібні вимоги надійшли також до приймалень Рівненської обласної та Дубенської міської рад.

«Свободівці» наголошують, що за період існування у Дубні своєї організації надали правоохоронцям чимало цінної інформації, однак міліція жодного разу так оперативно не реагувала на факти економічних злочинів та порушень екологічного законодавства.

Коли журналісти запитали про причини подібних запитів у начальника обласного управління МВС України Олега Сала, той висловив здивування.

«Буквально я оце перед вашим під’їздом (вишу, де відбувалася зустріч – ред.) дізнався про це – не від міліції, а від працівників Служби безпеки, які надали мені цю інформацію, що нібито мій начальник Дубенського райвідділу запросив таку інформацію. Копії того запиту у мене ще немає. Зараз проведемо службову перевірку, і якщо ваше бажання, до кінця дня я можу надати вам відповідь. Тому що інформацією такою ще не володію», – сказав Олег Сало.

Однак ні 5 днів тому, коли прозвучала ця обіцянка, ні сьогодні коментаря з приводу подібних дій обласний міліцейський начальник не надав. А тим часом представники ВО «Свобода» поширили інформацію про те, що працівники міліції активно цікавляться членами цієї організації і у Млинівському, Дубровицькому та Костопільському районах області.

Головний фахівець Департаменту карного розшуку МВС України полковник Микола Рощин пояснив: список членів організацій існує в Мін’юсті, куди його подають (це, як мінімум, тисяча людей) для реєстрації – тому необхідності вимагати таку інформацію немає.

Рощин висловив припущення, що на Рівненщині «щось трапилося». «Якщо порушена кримінальна справа і підозрюються члени, можна запросити і конфіденційну інформацію. А так – ні, це буде порушення прав людини», – каже він. Полковник також наголосив, що навіть у випадку затребування подібної інформації необхідно чітку вказувати причину – наприклад, статтю відкритої кримінальної справи.

Обґрунтувати подібні дії міліціонерів Радіо Свобода попросило міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова. «Ми маємо багато інформації про різноманітні рухи, які мають на своїх сайтах, у своїй літературі, своїх висловлюваннях... необхідність якихось екстремістських заходів. Тому вимагаються такі матеріали для перевірки осіб і на причетність до злочинів, які поки що не розкриті. Якщо мені такого листа ви передасте, я розберуся, яке підґрунтя того чи іншого запиту», – сказав міністр.
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG