Доступність посилання

ТОП новини

Президент США закликає до реформи імміграційного законодавства


У Каліфорнії давно вимагають реформи імміграційного законодавства. Фото 2010 року
У Каліфорнії давно вимагають реформи імміграційного законодавства. Фото 2010 року

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах президент Барак Обама закликає до перегляду імміграційного законодавства. Він пропонує поруч боротьби з нелегальною імміграцією потурбуватися про долю численних нелегалів.

Президент Барак Обама виступав у місті Ель-Пасо, у південно-західному штаті Нью-Мексико, на кордоні з Мексикою, звідки, за приблизними підрахунками, щороку прибуває до мільйона нелегальних іммігрантів. А всього в Америці, теж за приблизними підрахунками, нелегально живе десь 11 мільйонів. Більшість нелегалів – іспаномовні; їх іще називають «латинос».

Президент Джордж Буш, попередник Обами, безуспішно намагався провести через Конгрес амністію тим нелегалам, які працюють, сплачують податки і стаж яких в Америці принаймні 5 років. Він пропонував відкрити цим людям, що живуть, як то кажуть, на пташиних правах, шлях до громадянства.

Проблема залишається. Тепер нову спробу робить Обама. Він каже: «Я твердо переконаний, що ми мусимо відремонтувати нашу зламану імміграційну систему (оплески). Треба зробити так, щоб вона відповідала нашим потребам в економіці й безпеці. Я хочу працювати спільно з демократами й республіканцями з метою захисту наших кордонів, дотримання наших законів з тим, щоб дати собі раду зі статусом мільйонів робітників без документів».

Обама відвідав прикордонний пункт на ріці Ріо-Гранде. Це один з 337 інспекційних постів, де перевіряють вантажі й людей із Мексики. «Ми зміцнили безпеку наших кордонів надзвичайною мірою. Одначе я підозрюю, що всіх нелегалів ми зупинити не можемо», – сказав президент.

Нелегальні іммігранти – всеамериканська проблема

Коментатори зазначають, що за Обаму на виборах голосувало 67 відсотків іспаномовних громадян, тож він, прагнучи переобрання на другий термін у Білому домі, повинен враховувати цей факт, маючи до діла з проблемою імміграції.

Марті Вілсон, республіканський консультант, зауважує в інтерв’ю нью-йоркській радіостанції WNPR: «Тверда лінія підходу до імміграційної проблеми не спрацьовує, тобто – виявляємо нелегалів, арештовуємо їх і викидаємо з країни. Зважте на те, що населення «латинос» швидко зростає. У таких штатах, як Каліфорнія, вони є потужною політичною силою. Тож, якщо не знайдеться кращого методу розмови про імміграцію, виборів виграти не вдасться».

Але республіканська більшість у Палаті представників Конгресу не погоджується на амністію нелегалам. Ліліан Родріґес-Лопес, голова коаліції 30 провідних іспанських організацій Америки, сказала у розмові з репортером газети New York Times: «Щоб заклик президента справді почули, ми мусимо довести, що це проблема не виключно «латинос», що це всеамериканська проблема. Враховуючи економічну кризу і послаблення робочої сили, ми не можемо дозволити собі забороняти мільйонам, які живуть у тіні закону, робити внесок до нашої економіки».

Зі свого боку, президент Обама теж характеризує імміграційну проблеми, вдаючись до економічних термінів: «Єдиний шлях до зміцнення середнього класу в Америці – це реформування імміграційної системи такою мірою, щоб зникла масивна підпільна економіка, яка експлуатує дешеву робочу силу, зменшуючи зарплатню всіх інших».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG