Доступність посилання

ТОП новини

Після відмови Росії в Білорусі поглиблюється економічна криза


Щоб купити в Білорусі валюту, її тепер іще треба дочекатися
Щоб купити в Білорусі валюту, її тепер іще треба дочекатися

Прага – Відтоді, як Центральний банк Білорусі скасував контроль за валютним курсом, білоруська грошова одиниця пішла в піке. Водночас Москва відмовила Мінськові у кредиті, а натомість порадила звернутися до міжнародних організацій. Економічна криза боляче б’є по президентові Білорусі Олександрові Лукашенку, який давно нажив собі ворогів у Європі, тому навряд чи може розраховувати і на західну допомогу.

Російсько-білоруські переговори про кредит Білорусі тривали майже два місяці. Міністр фінансів Росії Олексій Кудрін цього тижня оголосив, що Росія не буде фінансувати Білорусь із власного бюджету, і порадив звернутися до регіонального фонду Євразійської економічної співдружності і Міжнародного валютного фонду. Мінськ просив три мільярди доларів.

Водночас Центральний банк Білорусі фактично девальвував білоруський рубль, дозволивши комерційним банкам вільно встановлювати валютні курси. За один день вартість білоруських грошей впала на 25 відсотків, до чотирьох тисяч рублів за долар. На біржах уже торгують і по п’ять тисяч. Пересічні білоруси масово скуповують валюту, цінні метали і споживчі товари, включно з цукром та олією.

Білоруський економіст Євген Прейгерман вважає, що влада в цій ситуації не має чіткої економічної стратегії.

«Якщо зараз офіційно голосити девальвацію, то це одноразовий неприємний стрибок, і ми можемо дуже близько підійти за рівнем зарплат до Молдови, яку вважають найбіднішою у Європі. Але, з іншого боку, немає іншого виходу», – каже Радіо Свобода білоруський оглядач.

Президент Білорусі поклав провину за валютну кризу на неназвані іноземні уряди та білорусів, яку скуповують забагато імпортних автомобілів. А напередодні пообіцяв, що білоруси забудуть про всі негаразди на валютному ринку через місяць-два.

У квітні Лукашенко вже обіцяв вирішити проблему за лічені дні. Незалежні економісти бачать проблему в популістських заявах самого Лукашенка та в неефективній системі економіки, в якій домінує держава.

Спалювання мостів чи антураж до візиту Путіна?

Стосовно позиції Росії, то тут аналітики стенають плечима. Лунали припущення, що росіяни хочуть контролювати визначальні білоруські державні компанії, і тому кредитні переговори зайшли у глухий кут.

Економіст Андрій Федоров звертає увагу на те, що відмова в позиці Білорусі надійшла публічно.

«Якби Москва хотіла чогось домогтися від Білорусі і торгуватися далі, то варто було сказати про це партнерам за лаштунками. Це виглядає як спалювання мостів», – вважає Федоров.

Цей економіст не виключає, що Москва грається з Мінськом як кіт із мишею, бо з самого початку не хотіла давати гроші Білорусі. В результаті поглиблення конфлікту між Лукашенком і Заходом після сумнівних президентських виборів у грудні офіційний Мінськ беззахисний перед Москвою, і росіяни цим користуються, говорить білоруський оглядач.

Не виключено, що російський міністр фінансів передовсім готує підґрунтя до мінського візиту прем’єра Росії Володимира Путіна, який запланований на 19 травня. Олексій Кудрін уже припустив, що Білорусь може зібрати до двох мільярдів доларів від приватизації.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG