Доступність посилання

ТОП новини

Для Європи Росія важливіша, ніж Україна та інші сусіди (європейська преса)


Прага – Європейські газети інформують, що минулої неділі Франція та Німеччина заявили на зустрічі міністрів закордонних справ у Брюсселі про необхідність негайних переговорів із Росією щодо запровадження для росіян безвізового режиму з ЄС, «не дивлячись на побоювання негативного сприйняття цього сигналу Брюсселя в інших пострадянських республіках». Тим часом адвокати Юлії Тимошенко заявляють західним виданням, що Тимошенко пробуде в ув’язненні щонайменше рік. А деякі європейські газети інформують, що американський політик став в Україні бомжем.

Брюссельське видання EUObserver повідомило, що «Франція та Німеччина заявили 13 листопада на неофіційній зустрічі міністрів закордонних справ у Брюсселі про необхідність негайного початку переговорів із Росією щодо безвізового режиму з ЄС, незважаючи на побоювання негативних реакцій на цей сигнал з боку інших пострадянських республік», включно з Україною. Представник Польщі сказав у вівторок виданню, що Варшава радо підтримує план про лібералізацію візового режиму з Росією в Калінінграді, що має супроводжуватися і відповідною транспортною угодою між ЄС та Москвою. Хоча польське джерело не впевнене щодо рівня готовності ЄС вести переговори з Росією з цієї проблеми. Брюссельське видання також наголошує, що «питання про візи є дуже політичним, тому що створює враження начебто Росія важливіша для ЄС, аніж менші пострадянські республіки на кшталт Грузії, Молдови та України». Адже, як зауважує EUObserver, країнам «Східного партнерства» Євросоюз уже пообіцяв, із підвищенням рівнів безпеки кордонів та демократичних реформ, вирішувати питання безвізових подорожей громадян до Європи. «Але, – як наголошує це видання, – спільний лист німецького та польського міністрів закордонних справ до Катрін Аштон минулими вихідними підкреслив факт перебування Росії в іншій лізі». У цьому листі Ґідо Вестервелле та Радослав Сікорський закликали ЄС до вищого рівня стратегічного партнерства Брюсселя з Росією, бо «сильне й честолюбне партнерство між ЄС та Росією матиме не лише позитивний ефект на нашу безпеку, але також вноситиме вклад у геополітичну важливість Європи та її впливу». Видання з Брюсселя також повідомило, що у понеділок міністр закордонних прав Румунії розкритикував таку позицію Німеччини й Франції і виступив проти будь-яких особливих стосунків із Москвою на шкоду «регіональній послідовності» і стосункам ЄС із Україною та Молдовою. Румунські експерти також попереджають ЄС, що питання безвізового режиму з Росією ставлять низку серйозних застережень щодо безпеки Європи перед хвилею іммігрантів із Азії через Росію. EUObserver також нагадує про доповідь Європолу стосовно загроз організованої злочинності за 2011 рік, де, зокрема, сказано: «Лібералізація візового режиму з Росією може призвести до масового поширення зловживань та безсумнівного надання нових можливостей організованим злочинним формуванням, котрі втягуються в незаконну міграцію».

Associated Press не лише повідомила про відмову правлячої більшості у Верховній Раді України включити до розгляду питання про декриміналізацію статті 365 Кримінального кодексу, за якою засуджено до 7 років ув’язнення лідера опозиції Юлію Тимошенко, але й цитує адвокатів Тимошенко та експертів, котрі не виключають перебування глави БЮТ в ув’язненні щонайменше впродовж року. Так, адвокат Тимошенко Сергій Власенко вважає, що саме Президент України Віктор Янукович налаштований не випускати Тимошенко з в’язниці, щоб перешкодити її участі у наступних парламентських виборах. «За логікою Януковича, ворог повинен сидіти у в’язниці», – наголосив Власенко у розмові із західними журналістами. Власенко також вважає, що вслід за парламентською більшістю у звільненні Тимошенко відмовить і Апеляційний суд Києва, а розгляд справи лідера БЮТ у Страсбурзі триватиме щонайменше 10 місяців. «Окрім того, залишається не зрозумілим, чи було б рішення європейського суду обов’язковим до виконання, згідно із законами України», – йдеться у матеріалі агентства.

Чеська «Днес» інформує, що «американський політик шукав кохання в Україні, а став врешті бомжем у Чернівцях». Йдеться про Керрі Долего з Арізони (США), котрий був там кандидатом на губернатора. А опинився в Україні у пошуках коханої Юлії, з котрою вів листування через інтернет. На заздалегідь обумовлену зустріч із коханою на вокзалі в Чернівцях Юлія не прийшла. Незабаром у Керрі Долего закінчилися гроші, але він відмовився від допомоги свого посольства, яке запропонувало відправити його до США. Термін перебування в Україні без візи у Керрі завершився, Юлії він так і не знайшов і тому змушений був ховатися від міліції, щоб уникнути депортації та не втратити назавжди шанс зустріти кохану. Міліція Чернівців його все ж таки знайшла з американським паспортом, із ноутбуком за пазухою. Про рішення української влади щодо його подальшої долі не повідомляється.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG