Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь, віддавши Росії «трубу», ризикує втратити рештки суверенітету – експерт


Прем'єр-міністр Володимир Путін (ліворуч), президент Росії Дмитро Медведєв зі своїм білоруським колегою Олександром Лукашенком (праворуч) під час зустрічі у Горькому, 25 листопада 2011 року
Прем'єр-міністр Володимир Путін (ліворуч), президент Росії Дмитро Медведєв зі своїм білоруським колегою Олександром Лукашенком (праворуч) під час зустрічі у Горькому, 25 листопада 2011 року
Київ – Білорусь в обмін на знижку ціни на газ продала Росії свою газотранспортну систему. Знижка обійшлася надто дорого, вважають українські експерти з енергетики. Разом із акціями «Белтрансгазу» білоруси віддали Росії можливість контролювати економіку власної держави і, зрештою, частину суверенітету, кажуть вони. Крім того, експерти прогнозують, що згодом ціна на газ для білорусів знову зросте.

Білорусь більше не є гравцем на газовому ринку, сказав Радіо Свобода президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук. Він також вважає, що вигоди отримані Білоруссю є лише тимчасовими.

«Білорусь втратить доходи від транспортування газу, прибутки усі будуть у Москві. Білорусь ще зменшить свою вагу у міжнародних відносинах і з Росією, і з Європейським Союзом. Вона вибуває з системи енергетичної безпеки, і я не впевнений, що взамін отримає на тривалий період дешевий газ. Росія підніматиме ціни і для своїх споживачів. Проблеми «Газпрому» вказують на те, що «Газпром» намагатиметься отримувати високі доходи саме на внутрішньому ринку», – зазначив Тодійчук.

Єрмілов: для економіки Білорусі різниця не велика

Можливо, економіка Білорусі без «Белтрансгазу» почуватиметься навіть краще, що можна вважати тактичним виграшем, припустив у коментарі для Радіо Свобода колишній міністр палива та енергетики, заступник директора інституту проблем екології та енергозбереження Сергій Єрмілов. Водночас, за його словами, стратегічно виграла все ж Росія, яка посилила свої міжнародні позиції.

«Я не думаю, що для економіки Білорусі вплив буде суттєвим, чи залишатиметься в країні прибуток із податком на прибуток від експлуатації цієї системи, чи лише один податок на прибуток. Там частка не дуже велика. Але як індикатор незалежності це має значення. Теж можна перенести і на українські реалії. Росія будує обхідні шляхи. Це може призвести до того, що наша газотранспортна мережа залишиться взагалі без газу. Тоді вона нікому не буде потрібна – ні західним партнерам, ні східним, ні самим українцям», – наголосив Єрмілов.

Соколовський: віддавати ГТС – це віддавати економіку і громадян

Мінімальні тимчасові економічні вигоди жодним чином не можуть виправдати остаточну втрату міжнародного авторитету та загрози щодо повної втрати незалежності, відзначив у розмові з Радіо Свобода колишній уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

«Віддавати ГТС – це означає віддавати під контроль всю економіку і громадян держави. Білорусь пішла на це, не будучи на 100 відсотків суверенною державою, вони є союзною державою і керувати усім буде Москва, а не Мінськ. Рано чи пізно ціна на газ підніметься, але труби вже ніхто назад не забере. Те що вона стає газпромівською, нівелює статус незалежної держави. Та її вже й нема, Білорусі», – зазначив Соколовський.

У п’ятницю в Москві за участі президентів Росії та Білорусі, Дмитра Медвєдєва і Олександра Лукашенка, була підписана угода про повний перехід у власність Росії білоруської компанії «Белтрансгаз». Ціна газу для Білорусі в 2012 році складе 165 доларів за 1000 кубічних метрів, а у 2013-2014 роках ціни мають розраховуватися за сталою формулою.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG