Доступність посилання

ТОП новини

Партоб’єднання: тюрма зближує краще, ніж влада


Київ – Партії «Батьківщина» та «Народна самооборона» оголосили про об’єднання й формування спільного списку на парламентські вибори. Про це на прес-конференції заявили заступники голів партій, оскільки очільники цих опозиційних сил, Юлія Тимошенко та Юрій Луценко, зараз перебувають за ґратами. Натомість анонсоване влітку об’єднання провладних партій досі не відбулося.

«Народна самооборона» розпочала процес приєднання до партії «Батьківщина». Про спільний похід на вибори та подальше об’єднання заявили перший заступник голови «Батьківщини» Олександр Турчинов і заступник голови «Народної самооборони» Юрій Гримчак.

Юрій Гримчак наголосив, що це рішення не було спонтанним. За його словами, «на президентських виборах лише дві політичні сили, які не входили до БЮТ, беззапенрчно підтримали Юлію Тимошенко – Народна самооборона і Рух».

Лідери цих партій – Юлія Тимошенко та Юрій Луценко, хоча й перебувають в ув’язненні, проте також погодили об’єднання. За словами Олександра Турчинова, «нас об’єднує не лише спільна боротьба, але й те, що наші лідери перебувають за ґратами». За словами Юрія Гримчака, останні інструкції від свого партійного лідера він отримав напередодні у судовій залі, під час перерви.

Королевську «виштовхали» в соціал-демократи

Єдиного списку всіх опозиційних сил не буде, проте з ними Батьківщина домовлятиметься про співпрацю та узгоджений список кандидатів на мажоритарні округи.

«Процес об’єднання сьогодні триває, він іде в різних фазах. Я точно переконаний, що буде спільний список справжньої опозиції по мажоритарних округах», – зазначив опозиційний віце-спікер Микола Томенко.

Водночас політолог Володимир Фесенко вважає, що ситуація у БЮТ доволі складна. Зокрема, не відбулося об’єднання давніх партерів по блоку Батьківщини та ПРП.

«Насправді ситуація в БЮТ не дуже гарна. Ми от уже побачили, як нещодавно Королевська зі спільниками змушена була піти власним шляхом, очоливши УСДП. Пішла вона на це ще й тому що, судячи з чуток, її просто виштовхували з «Батьківщини». Нема порозуміння і нема єдиного центру ухвалення рішень, яким раніше була Тимошенко», – зазначив політолог в інтерв’ю Радіо Свобода.

Тігіпко та Литвин передумали ставати регіоналами

І все ж опозиція демонструє консолідацію. Раніше про спільний похід на вибори та подальше об’єднання заявили партії «Фронт змін» та «За Україну». Натомість провладні партії не реалізували свої об’єднавчі плани. Спікер Володимир Литвин відмовився від планів поєднати Народну партію з Партією регіонів. Так само невизначеним залишається анонсоване влітку об’єднання «Сильної України» віце-прем’єра Сергія Тігіпка із президентсько-прем’єрською Партією регіонів.

На думку Володимира Фесенка, проблеми з об’єднанням провладних партій зумовлені насамперед падінням рейтингу Партії регіонів.

«Оце головна причина! – стверджує експерт. – Тому Тігіпко і захвилювався. Проте його хитання – то об’єднуватися, то ні – нагадують мені прислів’я: пізно пити боржомі, коли печінка вже відвалюється. Запізно похопився Сергій Леонідович. Він уже дуже втратив у рейтингу».

Тепер газета «Сегодня» із посиланням на джерела в керівництві «Сильної України» та Партії регіонів повідомила, що об’єднання може взагалі не відбутися, а Сергій Тігіпко може подати у відставку з урядової посади.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG