Доступність посилання

ТОП новини

Хвиля кібер-атак на польські урядові інтернет-портали


Варшава – Третій день поспіль лихоманить польський інтернет-простір. Хакери блокують інтернет-сайти урядових установ, зокрема, кабінету міністрів, парламенту, а також низки міністерств, силових відомств та владних у Польщі партій. Відповідальність за нечувану в історії країни хвилю кібер-атак взяла на себе таємнича група «Анонімус». Хакери вимагають, щоб Польща не приєднувалася до міжнародного договору про охорону інтелектуальної власності, так званого «АКТА» (Anti-Counterfeiting Trade Agreement, ACTA). Вимоги хакерів підтримують польські інтернет-користувачі, а також політична опозиція.

Замість інформації про діяльність уряду та галузевих міністерств на польських урядових сайтах – гасла «Вимагаємо свободи слова», «Стоп АКТА!», або ж кпини на адресу голови уряду. Інтернет-користувачі, які впродовж останніх трьох днів заходили на сторінку польського прем’єр-міністра, на місці звичної фотографії усміхненого Дональда Туска бачили відеозвернення «королеви інтернету» – кумедної пані Басі.

Пані Бася від імені хакерів оголосила запровадження воєнного стану «на території усього інтернету».



У такий спосіб хакери з групи «Анонімус» чинять тиск на офіційну Варшаву. Вони вимагають, щоб заплановане на 26 січня підписання Польщею міжнародного договору про захист інтелектуальної власності не відбулося.

Гряде «великий брат», твердять хакери

Ініціатори акції блокування урядових інтернет-сайтів називають її польською революцією, а себе самих – польським підпіллям. Через соціальну інтернет-мережу Twitter вони повідомляють, що вламалися в комп’ютери високопоставлених польських чиновників і викрали їхні персональні дані. Якщо Варшава таки приєднається до міжнародного договору, погрожують хакери, ці дані потраплять у світовий інтернет-простір.

Як твердять таємні хакери, міжнародний договір «АКТА» вкрай небезпечний для свободи слова. Мовляв, він даватиме можливість великим комерційним фірмам під виглядом боротьби з інтернет-піратством встановити своєрідну диктатуру у віртуальному просторі.

Зокрема, польські супротивники договору «АКТА» побоюються, що цей договір позбавить поляків можливості безкоштовно слухати в інтернеті музику або дивитися фільми. Також вони вважають, що внаслідок укладення цього договору користувачі інтернету стануть об’єктом безпрецедентного стеження.

Куди ведуть добрі наміри, запитує опозиція

Побоювання групи «Анонімус» поділяють численні польські інтернет-користувачі, а також польська політична опозиція. Про це говорить Патрик Які, депутат польського Сейму з фракції «Солідарна Польща».
Цей договір створює нову установу, яка матиме гігантські можливості стеження, а водночас не передбачає можливості контролю
Патрик Які

«Треба розуміти, що цей договір створює нову установу, яка матиме гігантські можливості стеження, а водночас цей договір не передбачає жодної можливості контролювати цю установу. Тож якщо ми говоримо про свободу слова і вона має для нас велике значення, то ми не можемо на це згодитися», – сказав Які.

Про небезпеку, яку для свободи слова становить угода «АКТА», говорить і Януш Палікот, голова польської парламентської фракції «Рух Палікота». За його словами, цей договір – це «своєрідна революція світового масштабу».
Під виглядом охорони інтелектуальної власності відбудеться впровадження чогось на кшталт цензури або політичного контролю над інтернетом у світових масштабах
Януш Палікот

«Я не перебільшую. Не тому, що інтелектуальну власність намагаються охороняти так, як ніколи раніше, а тому, що під виглядом охорони інтелектуальної власності відбудеться впровадження чогось на кшталт цензури або політичного контролю над інтернетом у світових масштабах», – вважає політик.

Влада заспокоює, хакери їй не вірять

Польський уряд, занепокоєний небувалою хвилею кібер-атак, скликав сьогодні спеціальне засідання. Приєднання Варшави до міжнародного договору «АКТА», твердять польські міністри, таки відбудеться у визначений термін.

Утім, кажуть вони, ця процедура не означає, що Польща мусить змінити своє національне законодавство в питаннях охорони інтелектуальної власності. Поки триватиме процес ратифікації договору, запевняють міністри, у Польщі відбудеться його всебічне обговорення.

Водночас польська влада інформує, що комп’ютерні фахівці польського Бюро національної безпеки намагаються встановити персоналії хакерів, які паралізують роботу урядових інтернет-сайтів.

А голова Бюро національної безпеки генерал Станіслав Козєй вважає, що у випадку подальших масових кібер-атак на урядові сайти в країні можливе запровадження надзвичайного стану. За його словами, тривалий параліч державних інтернет-ресурсів загрожує національній безпеці.

У свою чергу хакери обіцяють продовжувати блокаду інтернет-порталів владних структур. На знак протесту проти позиції влади деякі польські інтернет-сайти оголосили про те, що тимчасово зупинять свою діяльність. Крім цього, у вівторок у Варшаві відбудеться акція протесту інтернет-користувачів, спрямована проти участі Польщі в міжнародному договорі «АКТА».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG