Доступність посилання

ТОП новини

Зима політичного неспокою в Росії


Російська влада використовує кожну можливість, щоб не випустити з-під контролю політичну ситуацію – оглядачі
Російська влада використовує кожну можливість, щоб не випустити з-під контролю політичну ситуацію – оглядачі
Мало хто сумнівається, що наступним президентом Росії 4 березня знову оберуть Володимира Путіна, людину, яка є на чолі Росії в різних функціях вже 12 років. Але ніхто не сподівався, що президентська кампанія цієї зими буде настільки запеклою навіть тоді, коли шанси є тільки в одного кандидата.

Кампанія вуличних протестів розпочалася відразу після парламентських виборів, коли з’явилися повідомлення про масові порушення. Далі – більше: президентська кампанія позначилася практичним видаленням кандидата від демократичної опозиції. Засновника партії «Яблуко» Григорія Явлінського не допустили до виборів під приводом того, що частину з двох мільйонів підписів за цього кандидата Центральна виборча комісія визнала недійсними.

За словами самого Явлінського, рішення ухвалювали на вищому рівні, ніж виборчі чиновники. «Хто ухвалював рішення? Я думаю, що Володимир Путін. Хто інший? Більше нікому», – наголосив опозиціонер.

Обурені росіяни, подеколи демонстрації збирали по 100 тисяч учасників, вийшли на вулиці з вимогою чесних виборів. Але в іншій частині міста в цей же час проходили контрдемонстрації, в яких брали участь студенти, вчителі та інші бюджетники, багато з яких відверто казали, що прийти на мітинг їх змусили.

Інша категорія учасників пропутінських демонстрацій – оплачені учасники. Частина з них так і не отримала своїх 500 рублів, чи менш як 140 гривень у перерахунку, за стояння на морозі і вигукування провладних гасел.

Один із тих, кому довірили «купити натовп», Дмитро Морозов, не приховував свого розчарування.

«Мені замовили зібрати 250 людей. Людям пообіцяли виплатити по 500 рублів. Виплатили тільки вісімдесяти п’ятьом. Сто шістдесят людей позбавили оплати за їхню роботу. Звичайно, якщо за мітинг обіцяли заплатити, то це невиконання зобов’язань з боку партії «Єдина Росія», – скаржиться організатор натовпу.

Пропагандистська злива і ні краплі «Дощу»

Але навіть тоді, коли було два мітинги з однаковою кількістю людей, висвітлення на телебаченні було далеко не однаковим. Державні канали ледь помічали зібрання опозиційних демонстрантів, зате висвітлювали в деталях провладні мітинги. Проти приватного інтернет-каналу «Дощ», який транслював опозиційні мітинги, почали розслідування.

Опозиційні лідери також не змогли потрапити на державне телебачення. Дискусію про популярного блогера Олексія Навального вирізали з ефіру телеведучого Володимира Познера. А в іншому випадку замість того, щоб показати щось із виступу Навального для ілюстрації, показали його фотографію. Сам Навальний пожартував, що народився новий телевізійний жанр – «фотографія в ефірі».

Та насправді, говорять оглядачі, владі вже не до жартів, і вона використовує кожну можливість, щоб не випустити з-під контролю політичну ситуацію.

Матеріал підготували Марія Щур і Олена Власенко
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG