Доступність посилання

ТОП новини

Як живуть українські президенти «на пенсії»?



Київ – Державна резиденція, автомобіль, можливо, дача. Це плюс виплати становить офіційний «багаж», із яким український Президент відходить від справ. Загалом же, як зазначають політологи, рівень життя президентів залежить від доходів їхніх родин, а також від волі їхніх наступників.

Після завершення каденції українські президенти так чи інакше повертаються у політику. Зокрема, нещодавно свій намір балотуватися до парламенту від об’єднаної опозиції висловив Віктор Ющенко. Перший Президент незалежної України Леонід Кравчук після складання повноважень став народним депутатом. А сьогодні він очолює Українську раду миру, фонд «Українське народне посольство», а також призначений головою науково-експертної групи з питань створення Конституційної асамблеї.
Я живу на пенсію – цього достатньо для того, щоб Президент жив
Леонід Кравчук

«Ці посади, які я обіймаю, всі на громадських засадах. Я жодної копійки ніде не отримую. Я живу на пенсію, – каже Леонід Кравчук. – А коли їздив за кордон, скажімо, був у Сполучених Штатах і виступав там в університетах, то там платили якийсь гонорар, – зазначає Леонід Кравчук. – Але цього достатньо для того, щоб Президент жив, може, не так багато, щоб користуватись тим, чим користуються олігархи так звані, але вони заробляють по-іншому. Президент повинен жити на державне утримання».

Насправді, що отримає гарант після завершення каденції, залежить від «милості» його наступника: оскільки немає єдиного закону про Президента, це пізніше визначається постановами уряду та іншими підзаконними актами, зауважує Ігор Когут, голова ради громадської організації «Лабораторія законодавчих ініціатив».

За його словами, окрім забезпечення охорони, Президент може розраховувати на певний «соціальний пакет»: йому може надаватися у користування резиденція із обслугою, державна дача, автомобіль з водієм і призначатися грошові виплати. Найчастіше інформація про виплати – «для службового користування», її складно отримати навіть науковцям, додає Ігор Когут.

«Фінансове забезпечення не цілком регулюється сьогодні законодавством. Відтак, Президент отримує пенсію відповідно до інших зовсім посад, наприклад, народного депутата – хто ним був до обрання», – зазначає він.

«Господарники» багатші від «гуманітаріїв» – політолог

Якщо порівнювати усіх трьох українських президентів, то ті з них, хто робив акцент на ідеологічному державотворенні, гуманітарній політиці, виявились у результаті значно «біднішими», ніж президенти-«господарники», вважає політолог Вадим Карасьов.

«Тому, очевидно, Кравчук і Ющенко набагато бідніші, аніж Кучма, і набагато бідніші, ніж Янукович, коли він перестане бути чинним Президентом, – зазначає політолог. – Тому що у Кучми родина займалася бізнесом і достатньо успішно, родина нинішнього Президента – теж доволі успішно. Тому, коли нинішній Президент перестане виконувати цю функцію, йому буде на що жити, створювати фонди».

За словами Вадима Карасьова, для того, щоб зробити ситуацію з доходами Президента на «пенсії» більш прозорою, треба суми виплат значно збільшити. Але з огляду на ситуацію з бідністю, що склалась на сьогодні в Україні, це буде розглядатися як виклик українському суспільству.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG