Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі тюремна адміністрація скористалася досвідом СРСР


Сергій Коваленко
Сергій Коваленко
Мінськ – Білоруська тюремна адміністрація скористалася досвідом СРСР у боротьбі з протестом політв’язня Сергія Коваленка. Наприкінці другого місяця безперервного голодування за ґратами Сергія перевели до психіатричного відділення тюремного госпіталю, де його прив’язують до ліжка та силою годують через зонд. Рідні в’язня та правозахисники називають це не інакше, як катуванням.

37-річний опозиційний активіст із Вітебська Сергій Коваленко голодує від початку свого арешту, який він вважає незаконним і проти якого він протестує єдиним можливим за ґратами методом – відмовляється від харчів. Голодування Сергія почалося 19 грудня минулого року, у середині січня адміністрація переконала його приймати їжу раз на добу, що він робив протягом 20 днів. Тюремна адміністрація зняла на відео, як Сергій їсть обід, та розмістила знімок в інтернеті для дискредитації політв’язня. Після цього, від 8 лютого, Коваленко цілком відмовився від їжі, а в перші дні суду – і від води.

Сергій Коваленко у суді
Сергій Коваленко у суді
У суді рідні та колеги по партії побачили Сергія таким худим, як були жертви нацистських таборів, він втратив 30 кілограмів ваги. Під час процесу та після винесення вироку Сергій продовжував голодувати. На всі заклики припинити голодування від адміністрації, рідних та однопартійців він не реагував, а вимагав від влади звільнити його та помістити у цивільну лікарню. Але влада на поступки не йшла.

Голодуєш? У психушку!

28 березня Сергія Коваленка перевели в психіатричне відділення тюремного госпіталю, прив’язали до ліжка та почали робити внутрішньовенні ін’єкції та силою годувати молочними сумішами для немовлят.

5 квітня його почали годувати через зонд розведеним картопляним пюре та відварами каш, повідомила Олена, дружина Сергія Коваленка. Вона вимагає, щоб її чоловіка негайно перевили до цивільної лікарні.
У звичайній лікарні він почав би їсти сам, це було б краще для його здоров’я
дружина Сергія Коваленка

«Це було б виходом, у звичайній лікарні він почав би їсти сам, це було б краще для його здоров’я, він би скоріше вийшов із голодуванням і робив би це з бажанням, – каже вона. – А не так, як вони роблять під примусом, це було б лікування, а не те, що вони роблять – катування».

Сергія підтримує все незалежне білоруське суспільство, але звільнити його та зупинити насильство воно неспроможне.

Влада робить усе, щоб або вбити Сергія, або скалічити, говорить один з лідерів Консервативно-християнської партії Білорусі Юрій Бєлєнькій.
Його треба виводити з голодування не у цій неспеціалізованій лікарні, а там, де є обладнання, методики та навчені фахівці
Юрій Бєлєнькій

«Навіть тих знань, які є у нефахівців, достатньо, щоб зрозуміти, що його треба виводити з голодування не у цій неспеціалізованій лікарні, а там, де є обладнання, методики та навчені фахівці», – наголошує Бєлєнькій.

Засуджений за національний прапор

У лютому цього року Сергія Коваленка засудили до 2 років і 1 місяця тюрми за те, що він начебто ухилявся від відбуття умовного покарання. Попередній вирок – 3 роки обмеження свободи він отримав за те, що повісив національний біло-червоно-білий прапор на головній ялинці Вітебська. Його повторне засудження до позбавлення волі правозахисники вважають помстою влади.

Влада спочатку була дещо розгублена, коли зрозуміла, що Коваленко голодує серйозно і він готовий піти до кінця, а потім вирішила використати радянські заходи, говорить мешканець Вітебська Сергій Михайлов.
Вони зробили так, як у радянські часи: коли неможливо зламати дух людини, то треба його зробити
мешканець Вітебська

«Те, що вони з тюрми його перевели до психіатричної лікарні, вони зробили так, як у радянські часи: коли неможливо зламати дух людини, то треба його зробити божевільним, начебто він робить щось несерйозне», – зазначає Михайлов.

Після голодування Сергій Коваленко при зрості 182 сантиметри важить 45 кілограмів, він страждає від гастриту шлунку, порушення функцій багатьох інших органів, має артеріальний тиск 90 на 60.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG