Доступність посилання

ТОП новини

Найбільше міжнародне книжкове свято проходить без України


Прага – У Празі сьогодні відкрився 18-й міжнародний книжковий ярмарок «Світ книги» – найбільше свято книжки в Центральній та Східній Європі. За традицією, «Світ книги» обирає свого головного гостя, цього року ним є Румунія, яка приїхала до Праги зі спеціальною програмою. А загалом на празькому книжковому ярмарку представляють книжки 36 держав світу, однак України серед них немає.
Книжки усіма мовами світу, 36 країн, усі світові континенти, понад 400 видавництв, близько півтисячі заходів – так у статистиці виглядає 18-й міжнародний книжковий ярмарок. Організатором «Світу книги» є Союз чеських видавців і продавців книжок, який, щоб задовольнити смаки усіх гостей ярмарку, цього року запросив до співпраці таких відомих фахівців, як європейське об’єднання «Література без кордонів», німецький Інститут Ґете чи Австрійський культурний форум.

Про особливості цьогорічного книжкового ярмарку у Празі Радіо Свобода розповіла його директор Дана Калінова. «Ми намагаємось щороку визначити цікаву тему книжкового ярмарку, цього року нею є література Чорноморського басейну. Вона стосується й нашого головного гостя – Румунії. До ширшого контексту ми прагнули також включити літературу та історію Румунії. Ще однією темою ярмарку є комікс, який ми ще так широко ніколи не представляли. Тобто ці дві теми на цьогорічному ярмарку унікальні», – зазначила директор ярмарку.

Свято літератури просто неба

Крім стендів і виставок національних літератур, до програми свята книги у Празі входить спеціальний цикл «Комікс проти ілюстрації», а також такі акції, як «Світ книги на сцені й у кіно», «Поезія й музика» чи спеціальне дійство «Як народжується книжка». Відбудеться і вже традиційна «Ніч літератури» – свої приміщення для зустрічей із літературою надають безкоштовно палаци, замки, костели, книжкові крамниці. Кожен бажаючий може прочитати свій улюблений твір за власним вибором і просто неба, десь на романтичній площі старої Праги.

Є на ярмарку і стенди, присвячені проблемам сучасної електронної книжки і стенди аудіотек – звукової книжки на мобільному телефоні та в інтернеті.

Антон Санченко – спеціальний гість празького «Світу книги»

Як і минулого року, на цьогорічному святі книжки у Празі українського стенду немає, зате є спеціальний гість – письменник Антон Санченко.

«Ми дуже раді, що змогли запросити пана Антона Санченка – письменника з України, щоб він взяв участь у ярмарку, в дебатах про літературу країн Чорноморського басейну. Ми сподіваємось, що Антон Санченко представить сучасну українську літературу, сподіваємось також, що зуміємо в майбутньому нав’язати з Україною тіснішу співпрацю», – зауважила Дана Калінова.

Перекладач і знавець української сучасної літератури в Чехії Ріта Кіндлерова, завдяки якій чехи сьогодні читають Забужко, Прохазька чи Андруховича рідною мовою, вважає, що творчість Антона Санченка для її земляків дуже на часі.

«Думаю, наприклад, що його книжка «Весілля з Європою» може бути дуже-дуже цікавою. Але головна підтема книжкового ярмарку – це літератури Чорноморського регіону, і тому Антон Санченко – один із найцікавіших і найвідоміших, і один із найбільш читабельних, скажімо так, сучасних українських письменників, які займаються мариністикою. Думаю, що він може бути цим цікавий чеському читачеві», зазначає Ріта Кіндлерова.

Книжковий ярмарок «Світ книги» у Празі триватиме до 20 травня. Як завжди він завершиться виголошенням нових лауреатів. Цього року серед нагороджених вперше буде особа чи установа, яка своєю працею примножила славу чеської книжки у світі.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG