Доступність посилання

ТОП новини

Данайські дари Путіна Лукашенкові


Савка та Гришка
Савка та Гришка
Мінськ – Із першим закордонним візитом новий-старий президент Росії Володимир Путін 31 травня–1 червня відвідав Білорусь. Він обдарував білоруського керівника Олександра Лукашенка і кредитами, і підтримкою проти європейських санкцій. Білоруська опозиція називає це дарами данайців, які загрожують незалежності країни.

Герої популярного музичного проекту білоруської служби Радіо Свобода «Савка та Гришка» у свій спосіб вітали приїзд до Білорусі Володимира Путіна вперше після його обрання на президентську посаду в Росії на третій термін:
Саўка:

Пуцін, прыяжджае Пуцін,
Правераны, надзёжны прэзідзент.
Мы што-нібудзь тут з Пуціным замуцім,
Мы саздадзім какой-ніць прэцэдзент.


Грышка:

Пуцін, прыяжджае Пуцін,
Павучыцца ў нас таму-сяму,
Досьвед пераняць у Беларусі –
Каго ў парлямант, а каго ў турму
.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Два довгожителі політичної сцени пострадянського простору Володимир Путін та Олександр Лукашенко дуже приязно зустрілися у Мінську, начебто і не було численних криз у білорусько-російських взаєминах, газових і торговельних воєн та образливих для Лукашенка фільмів «Хрещений батько» на російському телебаченні. Тепер, коли Білорусь повернулася до політики внутрішніх репресій та відгородилася від Заходу, з Москвою у неї все гаразд.


Це визнав Лукашенко, зустрічаючи гостя, як він сказав, «на вашій білоруський землі».

«Білорусь найбільш близький та вірний союзник Росії. Так було, так є і так буде завжди. Ми будемо послідовно виступати за розвиток найтісніших дружніх відносин із нашим головним стратегічним партнером – Російською Федерацією», – зазначив Лукашенко.

Володимир Путін відповів люб’язністю на люб’язність: «Білорусь – наш особливий партнер, Білорусь – це безумовно наш найближчий родич, я маю на увазі не тільки культурне, етнічне, історичне коріння, але і сьогодення».

Під час переговорів Лукашенко і Путін домовилися про виділення Білорусі третього траншу кредиту Антикризового фонду ЄврАзЕС у розмірі 400 мільйонів доларів, парафували генеральний контракт на будівництво Білоруської АЕС за рахунок російського кредиту в 10 мільярдів доларів, Путін також висловив бажання об’єднати в один холдинг автогіганти МАЗ та КАМАЗ і декларував допомогу Білорусі у захисті від втручання у внутрішні справи з боку третіх країн.


Опозиціонер: мета Путіна – збирання земель довкола Росії

Усі ці дари Путіна небезпечні для незалежності Білорусі та добробуту її народу, зазначає опозиційний політик Ригор Кастусьов.
Заборгованість Білорусі сягнула понад 30 мільярдів доларів, і це кладеться на плечі наших громадян
Ригор Кастусьов

«Заборгованість Білорусі сягнула понад 30 мільярдів доларів, і це кладеться на плечі наших громадян, – каже він. – Але чи пішли ці гроші на користь громадянам? Ні. Ці дари йдуть на підтримку режиму, на утримання апарату чиновників, на хабар та корупцію».

Ригор Кастусьов висловив переконання, що мета Путіна – збирання земель довкола Росії, що йому потрібно, щоб підняти рейтинг у своїй країні, а Білорусь на це піддається легше, ніж інші пострадянські держави.

Форма, яку обрав для цього збирання земель Путін – створення Євразійського союзу, до якого готові приєднатися Білорусь та Казахстан. Лукашенко та Путін домовилися «не знижувати темпів у переході до цієї нової сходинки інтеграції». «Ми до цього готові», – декларував Лукашенко.

Як зауважує мінський політолог Алесь Логвинець, деклараціями це не закінчиться, Москва змусить Лукашенка піти на конкретні кроки у цьому напрямку, все далі втрачаючи свій суверенітет.

Про це попереджає і Гришка, герой мінського музиканта Лявона Вольского з його проекту на білоруський Свободі:
Пуцін, прыяжджае Пуцін
Ён інтэгратар, ён старэйшы брат…
Ён сьпіць і бачыць сны пра Беларусь ён,
Так хочацца вярнуць яе назад!
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG