Доступність посилання

ТОП новини

Від вугілля до золота – німецький досвід індустріальних перетворень


Берлін – Здавалося б, чим можуть привабити занедбані заводи, шахти та цехи? Вперше над цим задумались ініціатори переродження старих залізних гігантів, колишніх центрів видобувної промисловості на справжні культурні осередки та бізнесові центри. Вже котрий рік поспіль Німеччина серед тих, хто успішно впроваджує концепт розвитку індустріальної культури та яскраво демонструє унікальні ідеї. До числа реформаторів цього року вперше приєднається й Україна.

Побачити мультимедійні арт-інсталяції на 40-метрових резервуарах заводу стічних вод у Дортмунді, чи почути під музику свінґ автентичні звуки працюючих станків машинної фабрики Цвекель у Ґладбеку, що доносяться неначе з далеких 20-х років минулого століття, мають намір мільйони туристів, відвідуючи унікальний захід – «Ніч індустріальної культури».

Започаткована у 2001 році культурна подія відбувається щороку на території Рурського регіону, що у Західній Німеччині. Вже котрий рік поспіль Рурська область, у минулому потужний промисловий центр, є справжнім осередком розваг та відпочинку. Ціла низка колишніх індустріальних міст перетворилась на масштабні бізнесові та туристичні центри.

Вугільна шахта – індустріальний замок

Шахта «Цольферайн», що розташована у місті Ессен, є одним із головних див регіону. Збудований у 30-ті роки минулого століття комплекс у стилі Баугаус був найбільшим у світі центром видобутку вугільної та залізної руди. Після закриття шахти наприкінці минулого століття Цольферайн перетворився на символ занепаду регіону. Сьогодні це справжній індустріальний замок. Головний архітектор міста Ганс-Юрґен Бест належить до тих, хто у вугільних шахтах розгледів золоте джерело. Архітектор порівняв ідею трансформації шахти з ідеєю збереження старовинних замків. 2001 року шахту внесено до списку UNESCO.

У 20 кілометрах на захід від Ессену у місті Дуйсбург на місці колишніх індустріальних цехів розкинулось інше диво – унікальний парк Дуйсбург-Норд.

За словами прес-секретаря культурного комплексу Клаудії Каліновські,
основна ідея перетворення полягає у розвитку зеленого туризму, у створенні екологічного та рекреаційного простору, де кожен бажаючий може проводити свій вільний час та пізнавати себе.

Ландшафтний парк включає велосипедні доріжки, ігрові майданчики, концертні зали, кінотеатр просто неба та центр для дайвінгу, що створено у старих газових резервуарах. А для альпіністів обладнано старі шахти-бункери, де раніше добували залізну руду.

На Донбас очікує зміна іміджу

Клавдія Каліновські вважає, що ідея трансформації Руру є добрим прикладом для інших. Минулого року Рурський регіон відвідала й делегація з України, щоб запозичити ідеї для перетворень промислових центрів, що занепадають. Тож 30 червня цього року вперше український Донбас, вслід за Польщею, приєднається до проведення акції «Друга зміна. Ніч індустріальної культури».

За словами одного з координаторів цього проекту з Донецька, представника Німецько-українського товариства з міжнародного співробітництва Станіслава Федорчука, Україна має досить серйозний індустріальний потенціал, величезна кількість об’єктів потребують певної реформації. Кільтурні заходи, перетворення старих, не функціонуючих об’єктів, на музеї та цікаві мистецькі майданчики сприятимуть переродженню Донбасу та зміні його іміджу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG