Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада Криму вирішила зачекати з регіональними мовами


Прихильники Партії регіонів вимагають регіонального статусу російської мови, Сімферополь
Прихильники Партії регіонів вимагають регіонального статусу російської мови, Сімферополь
Сімферополь – Кримські депутати, попри очікування, не надали російській і кримськотатарській мовам статусу регіональних. На позачерговій сесії парламенту автономії в середу вони доручили кримському уряду лише підготувати і внести свої пропозиції щодо реалізації Закону України «Про засади державної мовної політики» в Криму.

Близько сотні пікетувальників із прапорами Партії регіонів і партії «Руська єдність» кілька годин скандували під стінами кримського парламенту «Русскій язик!». Учасники акції в руках тримали плакати з вимогами надання російській мові статусу регіональної. За даними джерел у керівництві Верховної Ради АРК, планувалося, що так і станеться – регіональними в автономії проголосять російську і кримськотатарську мови. Втім, пікетувальники такого рішення не дочекалися.

Вісімдесят депутатів зі 100 за списком проголосували лише за доручення уряду автономії підготувати і внести на розгляд Верховної Ради АРК пропозиції щодо реалізації закону «Про засади державної мовної політики» у Криму, а також забезпечити проведення роз’яснювальної роботи серед населення регіону про головні положення цього закону.

Кримський прем’єр Анатолій Могильов також заявив, що в Криму слід провести широке громадське обговорення імплементації в автономії цього мовного закону.

Разом з тим, спікер парламенту Криму, «регіонал» Володимир Константинов збився на передвиборчу риторику, знову заявляючи про утиски російської мови, які новий мовний закон, за його словами, припиняє.
Партія регіонів і надалі буде домагатиметься надання російській мові статусу другої державної
Володимир Константинов

«Це лише перший крок у виконанні програмних положень Партії регіонів: «Дві мови – одна країна!». Партія регіонів і надалі буде настійливо і послідовно домагатиметься надання російській мові статусу другої державної», – заявив Володимир Константинов під аплодисменти однопартійців, які навіть піднялися з крісел.

Перспективи регіональної в Криму – лише для російської мови?

Розгляд мовного питання на позачерговій сесії – є передвиборчим піаром, каже лідер кримської організації Народного руху України Леонід Пилунський.
Я б повірив спікеру, якби він виступив українською. Він каже, що українська його дратує, а російську – утискують. Все це передвиборчі пересмикування
Леонід Пилунський

«Я б повірив спікеру, якби він на сесії виступив українською мовою. Проте він виступає російською і каже, що українська його дратує, а російську – утискують. Все це передвиборчі пересмикування», – зазначив Леонід Пилунський. Він також приєднався до заклику представників української меншини автономії оголосити українську мову регіональною в Криму нарівні з російською і кримськотатарською мовами.

Голова фракції «Курултай-Рух», один із лідерів Меджлісу Рефат Чубаров теж зробив зауваження спікерові Володимиру Константинову і нагадав, що у кримських татар за межами Криму немає ні держави, ні батьківщини.
Навіть коли Ви в передвиборчій ейфорії – не забувайте, що тут в Криму живуть і кримські татари
Рефат Чубаров

«Я хотів би, щоб Ви погодилися з таким підходом, що в Криму на рівних мають використовуватися не дві мови – державна і російська, а як мінімум три – українська, російська і кримськотатарська. Навіть коли Ви в передвиборчій ейфорії – не забувайте, що тут в Криму живуть і кримські татари», – сказав Рефат Чубаров.

Він попередив керівництво парламенту автономії, що на наступній сесії він виступатиме кримськотатарською мовою, тож воно має підготуватися.

В інтерв’ю порталу «Кримськотатарське питання online» Рефат Чубаров також сказав, що кримські татари вбачають загрозу невизнання кримськотатарської мови як регіональної в автономії. Він припустив, що пізніше такий статус кримськотатарська мова може не отримати, бо вже зараз представники влади хочуть збільшити необхідний відсоток носіїв мови в регіоні для надання їй статусу регіональної. За офіційними статистичними даними, 77 відсотків кримчан визнали рідною російську мову, близько 12 відсотків – кримськотатарську і понад 10 відсотків – українську.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG