Доступність посилання

ТОП новини

Арешт кандидата від опозиції у Криму має політичне підґрунтя – Москаль і Сенченко


Геннадій Москаль (праворуч) та Андрій Сенченко, Сімферополь, 10 вересня 2012 року
Геннадій Москаль (праворуч) та Андрій Сенченко, Сімферополь, 10 вересня 2012 року
Сімферополь – Народні депутати України з фракції «БЮТ-«Батьківщина» наголошують на політичному підґрунті арешту кандидата в народні депутати від опозиції Ігоря Лесіва, якого правоохоронні органи підозрюють у замаху на вбивство. Андрій Сенченко та Геннадій Москаль заявили у понеділок у Сімферополі, що побутовий конфлікт під тиском кримських урядовців правоохоронці перекваліфікували на важкий злочин і вибили таким чином опозиційного кандидата з виборчої кампанії.

Депутат Верховної Ради України, керівник кримського штабу Об’єднаної опозиції Андрій Сенченко каже, що кандидат в народні депутати від «Батьківщини» в окрузі №9 Ігор Лесів «кинув виклик Партії регіонів, виступивши опонентом ставленику пана Фірташа у мажоритарному виборчому окрузі». І це, за його словами, стало причиною того, що 50-літній батько 3 дітей і дід 2 внуків, безпартійний заступник генерального директора однієї з великих київських компаній потрапив за ґрати.

20 серпня Ігор Лесів був затриманий за підозрою в хуліганстві, а пізніше – заарештований за звинуваченням у замаху на вбивство. За даними правоохоронців, увечері 19 серпня він привів до квартири колишньої співмешканки їхню спільну доньку, з якою гуляв. Жінка його не пустила до помешкання і виникла сварка, в результаті якої співмешканець колишньої дружини отримав кілька різаних ран обличчя і тулуба.
Андрій Сенченко
Андрій Сенченко

Андрій Сенченко повідомив, що народні депутати від опозиції провели своє незалежне розслідування цього інциденту й оприлюднив іншу версію: колишня співмешканка, коли Ігор Лесів привів до неї доньку, тривалий час не відкривала двері, а коли відчинила, то, начебто, була нетвереза, як і її новий співмешканець. Коли ж Лесів зробив їм зауваження, виникла сварка, що переросла у бійку. За словами Андрія Сенченка, єдиний свідок, який розбороняв учасників конфлікту, бачив, що обвинувачений лежав на підлозі, а потерпілий, молодший і крупніший за комплекцією, сидів на ньому зверху.

Без політики чи без професіоналізму?

Народний депутат припустив, що справа з побутового конфлікту переросла у замах на вбивство після того, як міліцейське зведення потрапило до Ради міністрів Криму. За його словами, урядовці тиснули на правоохоронців і суддів.

«Під тиском керівництва Криму колегія суддів Апеляційного суду опозиційного кандидата Ігоря Лесіва, який захищав неповнолітню дочку від п’яного бешкетника (саме така оцінка є результатом незалежного розслідування), спробували виключити шляхом цієї замовної справи з передвиборчої боротьби», – зазначає Андрій Сенченко.

Він також заявив, що правоохоронці висунули заарештованому опозиціонеру ще одне обвинувачення – за справою про шахрайство, яку політик теж назвав «фальсифікованою і політично вмотивованою».

Начальник Сектору зв’язків з громадськістю кримського главку міліції підполковник Ольга Кондрашова відмовилася коментувати суть заяв опозиційних політиків, однак в інтерв’ю Радіо Свобода зазначила, що слідство «згідно з чинним законодавством можуть проводити лише спеціально уповноважені на це особи – працівники правоохоронних органів, а не народні депутати». Вона також наголосила, що справа не має «жодного політичного підґрунтя і є виключно кримінальною». За її словами, слідство за цією карною справою триває.
Геннадій Москаль
Геннадій Москаль

Колишній начальник кримської міліції, опозиційний депутат Геннадій Москаль каже, що коли повірити у неполітичну версію замаху на вбивство, то правоохоронці в цій ситуації діяли вкрай непрофесійно: не викликали оперативно-слідчу групу, не проводили огляд місця події, не вилучили знаряддя злочину, тощо. Політик каже, що арешти і затримання опозиціонерів в Україні стало нормою життя.
Це неетичні форми ведення політичної боротьби шляхом втягнення в неї міліції, прокуратури і судів
Геннадій Москаль

«Це чисто упереджене ставлення до політичних конкурентів та неетичні форми ведення політичної боротьби шляхом втягнення в неї міліції, прокуратури і судів», – наголошує Москаль.

За його словами, це не перший випадок, коли таким чином знімають з виборчої дистанції опозиційних політиків.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG