Доступність посилання

ТОП новини

«Вибори в Україні – це насамперед гроші для тих, кого оберуть» – євродепутат Залевський


Брюссель – Вибори до українського парламенту – це вирішальний екзамен на демократію. Із таким твердженням були згодні всі учасники конференції, яка пройшла у вівторок у брюссельському Центрі європейської політики. Якщо парламентський представник Президента України розповідав європейцям про позитиви, то учасник від української опозиції, а також євродепутат від Польщі змалювали політичну картину передвиборної України доволі темними фарбами.

Єдиний позитивний аспект українських виборчих перегонів полягає у тому, що і провладні, і опозиційні політичні сили обіцяють вести Україну до Європи з її високими життєвими та демократичними стандартами, вважає політолог і директор Інституту української політики Кость Бондаренко.
Жодна з політичних сил не запропонувала жодної ідеології, ідейної концепції, що відрізняли б політичні партії одну від одної
Кость Бондаренко

«Головна проблема українських виборів – це те, що жодна з політичних сил, представлених сьогодні, не запропонувала ідеології, ідейної концепції, що відрізняли б політичні партії одну від одної, – зазначає він. – Загалом, сьогодні не ведеться боротьба між добрими й поганими партіями, між авторитарними й демократичними партіями. І великою помилкою було б вважати, що Юлія Тимошенко – це демократичний політик, а Віктор Янукович – авторитарний політик, чи навпаки».

Український політолог також зауважує, що одні політичні сили кажуть, ніби їхні опоненти погано керували державою. Тим часом, політичні конкуренти з іншого боку заявляють, що слід зупинити дії тих, хто нині при владі, однак не відповідають на запитання, а що буде після, якою буде їхня економічна й соціальна програма. Про майбутнє держави серед політичних опонентів наразі немає жодної ідеологічної дискусії, каже Кость Бондаренко.

Член парламентської фракції «БЮТ-«Батьківщина» Андрій Шевченко, тим часом, вважає нинішні вибори способом мирного переходу до змін, повернення на правильний шлях, із якого Україна звернула за часи правління прибічників Віктора Януковича. Партія регіонів значно переважає інших в інформаційному просторі, телеканал ТВі перебуває під тиском, ухвалюються антидемократичні закони, наголошує Андрій Шевченко. Він наводив багато подібних прикладів та закликав Євросоюз вибудувати щодо України чітку стратегію підтримки.

Аштон в українських питаннях не компетентна – євродепутат

Із Андрієм Шевченком погодився і євродепутат Павел Залевський, який розкритикував підхід до українських питань голови європейської дипломатії Катрін Аштон, яка, за його словами, не розуміється на питаннях України.
Безумовно, українці підуть голосувати, бо це у них у крові
Павел Залевський

Польський парламентар висловив переконання, що пересічні українці не вірять жодній вітчизняній партії, бо не розуміють, що насправді відбувається в українській політиці.

«Безумовно, українці підуть голосувати, бо це у них у крові, – каже він. – Часом вони навіть мають деякі сподівання, хоча їх дуже мало. Але вибори в Україні – це насамперед гроші для тих, кого оберуть, а не захист інтересів тих, хто голосує».

Євродепутат зазначає, що водночас не очікує відвертих фальсифікацій, але навіть якоюсь мірою чесні вибори не вирішать проблем України із ЄС.

Натомість на «присутності України у родині європейських народів» наголошував Юрій Мірошниченко, представник Президента Януковича у Верховній Раді. За підрахунками цього депутата від Партії регіонів, який, на думку його опонентів від опозиції, має проєвропейську репутацію, за останні роки 40 відсотків рішень в Україні ухвалили консенсусом більшості та опозиції. Стільки ж відсотків рішень підтримали завдяки голосам парламентської більшості, каже він. Щоправда, такі підрахунки Мірошниченка дещо іронічно сприйняла решта учасників дискусії.

За прогнозами соціологів, що брали участь у конференції, напередодні виборів 28 жовтня в Україні вимальовується доволі цікава політична перспектива із урахуванням збільшення популярності партії «Удар», поруч із високими рейтингами як Партії регіонів, так і Об’єднаної опозиції.

Нарешті, як передбачають аналітики, після виборів мали б активізуватися євроінтеграційні процеси, зокрема, націлені на підписання Угоди про асоціацію із ЄС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG