Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровськ очолив перелік «вимираючих міст» світу


Дніпропетровськ – Три українські міста – Дніпропетровськ, Донецьк та Запоріжжя – стали лідерами зі скорочення населення в світі. Звіт склали на основі досліджень, проведених ООН. При цьому враховувалися такі фактори, як розвиток інфраструктури, стан довкілля, робота соціальних інституцій. На першому місці виявився український Дніпропетровськ. Дослідники вважають, що за 35 років – з 1990 року по 2025 рік він втратить понад 16% свого населення. Які причини такого стрімкого скорочення і рецепти для розв’язання проблеми?

Дніпропетровськ офіційно перестав бути містом-мільйонником ще рік тому. За оцінками обласного управління статистики, тоді в ньому проживало понад 999 тисяч осіб. За цьогорічними останніми даними – вже менш ніж 996 тисяч.

Начальник відділу статистики населення обласного управління статистики Любов Ходова називає дві основні причини скорочення населення: низька народжуваність та міграція. Кількість новонароджених зараз в 1,3 раза менша, аніж кількість померлих.

Однак деякі позитивні тенденції є, каже фахівець.

Показники демографічні не такі швидкі, як, приміром, в промисловості. Вони змінюються роками
Любов Ходова
«У нас поки немає приросту населення. Але є перші позитивні зміни у показниках народжуваності й смертності, перший – трохи збільшився, другий – зменшився. Показники демографічні не такі швидкі, як, приміром, в промисловості. Вони змінюються роками. Тільки якщо якісь історичні чи інші події, то тоді вони збільшуються роками. Ми прогнози не робимо, тільки констатуємо факт», – розказала Радіо Свобода Любов Ходова.

«Вимивання» висококваліфікованих кадрів

Кількість вибулих з Дніпропетровська у межах України, за даними статистики, наразі удвічі більша, ніж прибулих. Фахівці констатують: в останні роки, зокрема, є тенденція «вимивання» висококваліфікованих кадрів з Дніпропетровська до Києва.

Рецепт один, каже експерт з трудової міграції Ганна Прісич, – місцевий роботодавець має пропонувати конкурентну зарплату.

Часто буває така ситуація, коли той, хто вирішив працювати в Києві, – чоловік чи дружина – довго живе «на два міста», це впливає на сімейні стосунки. Цей економічний перекос впливає і на демографічну ситуацію
Ганна Прісич
«Дуже важко людині буває перевезти родину. Часто буває така ситуація, коли той, хто вирішив працювати в Києві, – чоловік чи дружина – довго живе «на два міста», це впливає на сімейні стосунки. Варто сказати про небезпеку такої тенденції. Цей економічний перекос впливає і на демографічну ситуацію, і на вимивання цінних кадрів з ринку. Дуже хочеться, щоб цей процес сповільнився. Я вже знаю позитивні приклади, коли роботодавці у Дніпропетровську докладають максимум зусиль, щоб цього не відбувалось», – вважає Ганна Прісич.



І про екологію потрібно дбати

Стан довкілля відіграє не останню роль у скороченні населення мегаполісу, переконана еколог, керівник міської організації «За право громадян на екологічну безпеку» Наталя Кожина. Одне з найбрудніших міст України не може бути привабливим для життя. Її рецепт – дбати про екологію і дотримуватись екологічного законодавства.

Дніпропетровськ – вимираюче місто, про це свідчить і збільшення кількості онкологічних захворювань, зменшення кількості дітей, які народжуються без патології. Це все досить серйозні факти
Наталя Кожина
«Дніпропетровськ – вимираюче місто, про це свідчить і збільшення кількості онкологічних захворювань, зменшення кількості дітей, які народжуються без патології. Це все досить серйозні факти. Електромагнітне забруднення, забруднена питна вона, викиди – це не може не впливати на такий сумний рекорд. У нас дуже гарне екологічне законодавство, його треба тільки дотримуватись», – сказала Радіо Свобода Наталя Кожина.

Поки ж проблему зі кількістю населення у Дніпропетровську вирішують «екстреними методами» – приєднанням до міста прилеглих сіл. Днями на сесії обласної ради розглядали такий проект.

«Дніпропетровськ розробив проект, узгодив його з Дніпропетровським районом – про розширення меж міста. Один із пунктів передбачає приєднання до міста селища Авіаторського. Депутати обласної ради узгодили передання проекту до Верховної Ради», – розповів голова обласної ради Євген Удод.

До списку найшвидше скорочуваних міст увійшли й інші українські міста: Донецьк, Запоріжжя, Харків, Одеса. Є у переліку міста Італії, Південної Кореї, Угорщини, Грузії, Румунії, Чехії, Вірменії, Ліберії, Куби.

У рейтингу міст, які зростають найшвидше, лідирує китайський Пунін.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG