Доступність посилання

ТОП новини

Кількість жінок у новому парламенті буде рекордною


Київ – В результаті цьогорічних виборів, за підрахунками Радіо Свобода, у парламент потрапить 42 жінки: 16 кандидаток стали переможцями у мажоритарних округах, інші 26 – проходять за партійними списками. Незважаючи на вимогу ООН збільшити кількість жінок у парламенті до 30 відсотків, 42 жінки (складає трохи менше ніж 10 відсотків) – це вже рекорд за всі 20 років незалежності, кажуть експерти. Але чи перетвориться кількість на якість, все одно залежатиме від чоловіків.

Лілія Гриневич у парламент цього року потрапить вперше. Раніше вона очолювала Український центр оцінювання якості освіти та розробляла систему зовнішнього незалежного тестування. Системно щось змінювати у суспільстві можна лише політичними інструментами, вважає радник лідера партії «Фронт змін», а гендерний дисбаланс у парламенті пояснює тим, що жінка просто боїться вплутуватись в кулуарні ігри політиків-чоловіків.

Єдиний вихід – бути професіоналом у своїй сфері і вміло користуватись можливостями депутатського мандату, каже Лілія Гриневич.

«Я чітко знаю, що можна змінити сьогодні у парламенті для тієї сфери, якою я опікуюсь… Сьогодні освіта і наука опинилася взагалі на маргінесі інтересів влади і потребують обов’язкового втручання і підтримки. От заради такої мети варто, мабуть, пройти ті випробування, які ще можуть бути на шляху в цій українській політиці», – зізнається майбутній депутат.

Бажання йти в політику в мене не було – Герман

В Україні поняття «політика на шпильках» з’явилось вже давно, зауважує радник Віктора Януковича, керівник Головного управління з гуманітарних і суспільно-політичних питань Адміністрації Президента України Ганна Герман, яка за результатами Центру досліджень проблем громадянського суспільства очолює рейтинг найперспективніших жінок-політиків, випереджаючи Юлію Тимошенко. Українська жінка вміє швидко пристосовуватись, вловлювати нові тенденції, і в парламенті вона дуже необхідна.

Проте мотивації йти у політику у самої Ганни Герман, за її словами, не було. Просто так склались обставини, каже вона.

«Я до політики не маю ані ніяких мотивацій, ані претензій, ані ніяких бажань. Але так складається ситуація, що я мушу мати з нею справу. Найкращою перспективою для кожної з нас буде, коли це буде країна, де наші діти матимуть перспективу рівних можливостей, як діти багатих людей, так і діти бідних. Ось що, напевно, для жінки в політиці і для жінки загалом є найважливішим в цьому житті. Це є справжня перспектива, а не посада чи місце у рейтингах», – говорить Герман.

Жінка в політиці для того, щоб тішити око і зменшувати агресію чоловіка – Макеєнко

За словами голови парламентського комітету з питань регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради Володимира Макеєнка, жінка у парламенті тішить око і зменшує чоловічу агресію, однак без чоловіка у Верховній Раді їй не обійтись.

Якщо жінку з її потенціалом правильно направити, у правильний комітет, то буде чудова робота і чудовий законопроект
Володимир Макеєнко
«Коли весь час перебуваєш у чоловічій атмосфері, то некомфортно почуваєшся. Чоловіча агресія у присутності жінки спадає майже до нуля. У нас часто бували пікетування, і коли жінки подавали голос: зупиніться, що ви робите – це гальмувало. Якщо жінку з її потенціалом правильно направити, у правильний комітет, то буде чудова робота і чудовий законопроект», – каже регіонал.

Парламент насамперед повинен бути виразником суспільства. І якщо в Україні жінки складають більшу половину суспільства, то вони обов’язково мають бути представлені в парламенті у достатній кількості, а всі їхні інтереси обов’язково враховані, вважає голова Ради жіночого консорціуму України Марія Алексєєнко. І те, що цього року кількість жінок у новому парламенті після виборів сягне рекордної позначки за всі 20 років незалежності, а це 42 особи, вже є дуже добрим результатом для України, каже експерт.

Цього разу ми бачимо багато жінок, що мають стосунок до підприємницької діяльності
Марія Алексєєнко
«Професійні сфери діяльності так розподілилися, що жінки представлені більше у соціальній сфері, ніж в інших. Я думаю, що жінки-професіоналки могли б докластися до інших важливих питань, які вирішуються парламентом. Цього разу ми бачимо, що йде багато жінок, що мають стосунок до підприємницької діяльності. Думаю, вони зможуть робити свої пропозиції щодо покращення економічної сфери», – висловила сподівання Марія Алексєєнко.

Українцям все одно, депутат жінка чи чоловік

Стать не є вагомим чинником для українців тоді, коли вони вирішують, за кого голосувати. На запитання дослідження «Парламентські вибори 2012: народний депутат очима виборця», кого б ви швидше обрали до парламенту: чоловіка чи жінку – українці рівною мірою готові були голосувати за обох, каже заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова Михайло Міщенко.

«Інформація стосовно статі цікавить українців найменше. Лише 1,9 всіх опитаних відповіли, що інформація про стать депутата є для них важливою», – розповів соціолог.

Україна приєдналася до Цілей розвитку тисячоліття ООН ще у 2000 році, узявши на себе зобов’язання вже до 2015 року забезпечити гендерне співвідношення жінок у парламенті не менше ніж 30 відсотків. Якщо це зробити вдасться, жінок в українському парламенті мало б бути 135, а не 42.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG