Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція радить Попову тиснути на Януковича


Київ – Сьогодні депутати Верховної Ради від «Батьківщини» та «Свободи», обрані у мажоритарних округах у Києві, зустрінуться з головою Київської міської державної адміністрації Олександром Поповим. Мета зустрічі – обговорити ситуацію в Києві після того, як опозиція заблокувала діяльність міської ради, заявляючи, що її повноваження добігли кінця. На думку експертів, малоймовірно, що зустріч столичного керівника та опозиціонерів буде конструктивною.

Голова столичної держадміністрації Олександр Попов запросив до себе на 22 липня лідерів опозиційних фракцій парламенту, щоб поговорити про проведення сесії Київради. Він наголосив, що через зрив засідання Київради 11 липня «сотні тисяч столичних лікарів, вчителів, соціально незахищених киян позбавлені муніципальних надбавок, зупинено фінансування будівництва метрополітену» та вирішення інших питань життєдіяльності міста. Адже відповідні рішення про витрати зі столичного бюджету, сказав він має ухвалити Київрада.

Опозиція заблокувала роботу Київради, бо вважає, що її повноваження вже закінчилася і вона нелегітимна.

«Шкурні» питання Київрада ухвалила вчасно – депутат-свободівець

Натомість сьогодні до Олександра Попова завітають обрані у Києві депутати-мажоритарники. Депутат-свободівець Андрій Іллєнко в інтерв’ю Радіо Свобода зауважив, що в очільника столичної влади немає підстав запрошувати до себе лідерів фракцій.

«Чесно кажучи, не розумію, чому керівники фракцій повинні іти до Попова – він фігура не того масштабу. До нього підуть депутати-кияни», – зауважив він.

За словами Андрія Іллєнка, влада, скасувавши вибори у столиці, свідомо створила в місті проблемну ситуацію.

«У кінці травня, коли вони мали ще легітимну сесію Київради, то там було більш як триста питань на порядку денному. Тоді вони всі шкурні питання – комунальні, земельні – втулили. Сиділи до ночі і голосували. Що їм заважало тоді дати киянам пільги і таке інше?» – наголошує депутат-свободівець.

Обрані у столиці депутати від «Батьківщини» погоджуються, що столична влада опинилася в непростій ситуації. Але це не привід дозволяти нелегітимній Київраді ухвалювати рішення. Тож на зустрічі із Олександром Поповим насамперед треба говорити про необхідність формування в столиці легітимних органів місцевого самоврядування.

«Ми хочемо, щоб у Києві була відповідальна влада обрана народом. Якщо Попов цього також хоче, то давайте робити все, щоб ці вибори відбулися», – каже депутат від «Батьківщини» Володимир Бондаренко.

Попов давитиме сльозу – експерт

Депутати-опозиціонери кажуть, що чекають від Олександра Попова рішучих дій з метою проведення виборів у столиці. Зокрема, столичному очільникові пропонують звернутися із вимогою провести у столиці вибори до президента, а також до Партії регіонів, членом якої є Олександр Попов.

Директор столичного «Інституту міста» Олександр Сергієнко вважає, що опозиція та столична влада навряд чи зможуть порозумітися.

«Попов буде просто давити сльозу: казати, що треба трамвай запустити, тепломережу прокладати чи канаву копати. Якби він був відповідальною людиною – то першим би виступив за те, щоб провести вибори Київради», – зазначає експерт.

Термін повноважень Київради, за нормами, чинними на час її обрання 5 років тому, добіг кінця 2 червня. Однак наприкінці травня Конституційний суд ухвалив рішення, що чергові вибори мера Києва та столичної міськради мають відбутися, як і в усій Україні, в 2015 році, відповідно до нині чинних законодавчих норм. Фактично цим рішенням термін повноважень дотеперішнього складу Київради продовжений на два роки, якщо не будуть проведені дострокові вибори. Опозиція, яка домагається таких дострокових виборів, назвала рішення Конституційного суду юридично абсурдним.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG