Доступність посилання

ТОП новини

1025-ліття Хрещення Русі по-білоруськи


Мінськ – У Білорусі немає ажіотажу з нагоди святкування 1025-річчя хрещення Русі. Офіційне церковне та державне святкування має відбутися у понеділок, коли до Мінська прибуде Московський патріарх Кирило та представники інших православних церков. Між тим, досі немає підтвердження, чи приїде на суботнє святкування до Києва президент Білорусі Олександр Лукашенко.

За попередньою інформацією, президент Білорусі Олександр Лукашенко з молодшим сином Миколою мав приїхати до Києва у п’ятницю на два дні. У суботу на Володимирській гірці його чекатимуть президенти України, Росії та Сербії. Але у четвер стало відомо, що білоруський лідер у п’ятницю таки залишиться в Мінську, де в нього будуть робочі зустрічі. Чи поїде він до Києва на суботу, щоб взяти участь в урочистому молебні з нагоди 1025-річчя хрещення Київської Русі, ніхто у пресовій службі президента Білорусі пояснити так і не зміг.

Мінський політолог Олександр Класковський з цього приводу припускає, що Лукашенко у Києві не хотів би бути на других ролях.

«Тут він, можливо, застерігається, щоб не бути п’ятим колесом до воза на таких святкуваннях, куди приїздить і де буде фігурою номер один Путін. Тут може діяти ще й стара кривда Лукашенка на Януковича, коли той не запросив його на 25-у річницю Чорнобилю», – зазначає експерт.

Взагалі ж робочий графік Олександра Лукашенка, який дуже побоюється за свою безпеку, завжди зберігається у таємниці до останнього моменту. Але у будь-якому випадку «пропіаритися» на темі ювілею хрещення Русі Лукашенко не відмовиться, переконаний політолог Класковський.

У Лукашенка – свої урочистості

В Мінську планують своє святкування, воно станеться в понеділок 29 липня, коли до Мінська спецпотягом прибуде Хрест Андрія Первозванного, патріарх Кирило та представники інших помісних православних церков. На Мінському замчищі відбудеться молебень, хресна хода та концерт. Святкування організує Білоруська православна церква та урядові структури.

«Держава активно допомагає, тому що парафіяни православної чи католицької церкви – це громадяни Білорусі. А православна церква сьогодні складає 85% від усіх вірних в країні», – говорить голова комітету з питань релігій Білорусі Леонід Гуляко.

Представник Білоруської православної церкви єпископ Гурій повідомив, що до ювілею хрещення Русі заплановано багато різних заходів. За його словами, «кульмінацією нашої програми є очікуваний візит святішого патріарха Московського та всієї Русі Кирила з предстоятелями та представниками інших православних церков».

Білоруси не дуже релігійні – експерт

На святкуванні у Мінську очікують 50 тисяч прочан. Проте важко сказати, що є якийсь ажіотаж з нагоди цього ювілею серед світських людей, у суспільстві в цілому.

«Я вважаю, що білоруське суспільство не таке вже релігійне. Стихійно білоруське суспільство ближче до язичництва або побутового атеїзму», – каже Олександр Класковський.

«Православним атеїстом» вважає себе і президент Білорусі Олександр Лукашенко, який демонструє поважливе ставлення до православної церкви, але особливо не дотримується християнських вимог – зокрема, спокійно приходить до церкви разом з позашлюбним сином Миколою.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG