Доступність посилання

ТОП новини

Хто переможе: Ахметов чи «сім’я» Януковича? (Європейська преса)


Оглядачі припускають, що за можливий кредит МВФ Україна може заплатити відставкою уряду Миколи Азарова. Газети також не виключають, що на посаду нового глави українського уряду претендують лише людина Ахметова (Олександр Вілкул) і людина «сім’ї» Януковича, і якраз «сім’я» активніше просуває нині Сергія Арбузова. А чимало оглядачів провідних європейських видань запитують: чи видадуть казахстанського олігарха і дисидента Мухтара Аблязова з Франції до України. Тим часом газети не виключають, що українські угорці з подвійним громадянством будуть вибирати також і угорську владу.

Московська «Независимая газета» прогнозує, що «Миколі Азарову в Києві вже підшукують заміну», бо ситуація в економіці України наближається до вкрай непопулярних заходів з метою отримати для Києва так бажаних тепер 15 мільярдів доларів кредиту МВФ. Приблизно такі ж державні борги вже накопичені Україною з 2009 року, саме за рахунок міжнародних кредитів. На 2013–14 роки припадають якраз основні виплати з цих боргів, а ситуація в економіці держави погіршується. Київ мусить погодитися на введення суворих заходів регулювання в економіці, яких вимагає Міжнародний валютний фонд, а це, як вважають експерти, тягне за собою тяжкі наслідки для населення. У цій ситуації влада президента Януковича мусить пожертвувати урядом Миколи Азарова, що може статися восени. Тому вже сьогодні зросла активність першого віце-прем’єра Сергія Арбузова та його конкурента на посаду глави уряду, віце-прем’єра Олександра Вілкула. Перший представляє «сім’ю» президента, а другого опікає донецький олігарх Рінат Ахметов, пише газета. Експерти розмірковують над тим, хто ж візьме гору і чи вплине на це саміт «Східного партнерства» ЄС в листопаді у Вільнюсі.

Низка європейських видань – Financial Times, Die Presse, Gazeta Wyborcza – інформують, що в Парижі затримано казахстанського банкіра і опозиціонера Мухтара Аблязова, якого керівник Казахстану Нурсултан Назарбаєв намагається повернути до Астани, щоб таким чином позбутися значної загрози своєму правлінню в країні. Аблязов, незважаючи на суперечливість його банківської діяльності, має великий вплив на опозицію та є консолідувальним фактором для політичних сил, ворожих до нинішньої влади Назарбаєва в Казахстані. Раніше, як пишуть газети, за досить сумнівних обставин Італія видала Казахстанові дружину та дочку Аблязова. І тепер суд французького Екс-ан-Прованса вирішує, як бути із затриманим 31 липня французькою поліцією поблизу Канн Мухтаром Аблязовим. Раніше суд Лондона за неповагу до судової влади присудив Аблязову 22 місяці в’язниці, але банкір утік від британського правосуддя. Франція не може видати Аблязова до Астани, бо не має з Казахстаном відповідної угоди. Тому йдеться про видачу цього казахстанського олігарха та опозиціонера чи до Росії, чи до України. Сам Аблязов і члени його родини вважають, що його видача небажана, бо таким чином відкривається можливість його повернення до рук Назарбаєва, а на повторну амністію від казахстанського глави, як зауважують західні оглядачі, Аблязову вже розраховувати не доведеться. Міжнародні правозахисні організації, включно з Amnesty International, закликають Францію не видавати Мухтара Аблязова до країни, яка може повернути його до Казахстану.

Європейське видання газети The Wall Street Journal пише, що угорці України, Словаччини, Румунії, Австрії, котрі отримали, згідно із новим законом Будапешта, ще й угорське громадянство, можуть тепер претендувати на участь у виборах влади в самій Угорщині. За межами Угорщини живе щонайменше два з половиною мільйони угорців, 300 тисяч з них мають подвійне громадянство, і ця цифра постійно зростає. Влада у Будапешті не виключає, що близько півмільйона закордонних угорців зможуть взяти участь у виборах до парламенту навесні 2014 року. Хоча, як заявила газеті представниця Центральної виборчої комісії Угорщини, до списку виборців не можуть включити угорських громадян із України, Словаччини й Австрії, бо там заборонене подвійне громадянство.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.
XS
SM
MD
LG