Доступність посилання

ТОП новини

Пропозиція скоротити в Україні робочий тиждень – євростандарти чи популізм?


 (©Shutterstock)
(©Shutterstock)
Київ Народні депутати від «Батьківщини» пропонують зменшити робочий тиждень в Україні із 40 до 38 годин. Як зазначив Радіо Свобода один із авторів відповідного законопроекту Андрій Павловський, європейський стандарт тривалості робочого тижня становить 38, а подекуди 36 годин. Якщо такі стандарти втілять в Україні, трудящі більше відпочиватимуть і, як наслідок, – у державі зросте продуктивність праці, переконує парламентар. Натомість деякі експерти називають такі ініціативи «популізмом».

Як це не парадоксально, законопроект про скорочення робочого тижня в Україні не призведе до гальмування української економіки, переконує у коментарі Радіо Свобода член парламентського комітету з питань соціальної політики та праці, Андрій Павловський. Якщо його та іншого депутата від «Батьківщини» Олександра Турчинова ініціативу Верховна Рада схвалить, українці краще відпочиватимуть.У трудящих зміцниться здоров’я і з’явиться більше сил. Зрештою це позначиться на ефективності роботи – менше за часом працюючи, трудящі показуватимуть вищу продуктивність праці, ніж нині. Це також важливо у зв’язку з євроінтеграційними намірами України, наголошує Андрій Павловський. Такі наміри слід підтверджувати в тому числі наближенням соціальних стандартів до європейських норм.

Якщо ви подивитеся – якою є тривалість робочого тижня в скандинавських країнах, ви побачите, що там тривалість робочого тижня взагалі 36 годин
Андрій Павловський
«І якщо ви подивитеся, якою є тривалість робочого тижня в скандинавських країнах, у тій же Норвегії, наприклад, ви побачите, що там тривалість робочого тижня взагалі 36 годин. Або, наприклад, є міф, що багато працюють і перепрацьовують японці. Але я сам був здивований, коли дізнався, що в Японії тривалість робочого тижня теж 36 годин», – розповідає Андрій Павловський.

Він також зауважує, що є висновки учених, за якими після шостої години праці протягом дня робітники втомлюються, і у цьому зв’язку зростає кількість виробничих травм.

Андрій Павловський: регіонали представляють інтереси великого капіталу, а не пересічних трудящих

Водночас Андрій Павловський не приховує, що його із Олександром Турчиновим законопроект є також реакцією на дії Партії регіонів, яка є «представником людожерського великого капіталу», за твердженням опозиціонера. Це, на його думку, виявляється в тому, що регіонали просувають проект нового Трудового кодексу, яким допускається 12-годинний робочий день.

Даний кодекс Верховна Рада ще не ухвалила, і коли це станеться – невідомо. А за проектом, одна зі статей передбачає, що робочий тиждень повинен тривати 40 годин. Інша ж стаття дозволяє неконтрольоване збільшення кількості цих годин, наголошують критики проекту.

Автор нововведень до Трудового кодексу, регіонал Ярослав Сухий натомість каже, що продовжувати можна буде, але не більше ніж до 48 годин, тільки за дозволом профспілки та самого працівника і у разі виробничої необхідності, але це має бути компенсовано.

Ірина Горіна: ми насправді намагаємося відповідати європейським стандартам

Інший народний депутат-регіонал, заступник голови парламентського комітету з питань економічної політики Ірина Горіна відкидає закиди Андрія Павловського на адресу Партії регіонів.

Я спростовую, що Партія регіонів прагне «забатрачити» людей
Ірина Горіна
«Я, безперечно, спростовую, що Партія регіонів прагне «забатрачити» людей. Ми насправді намагаємося відповідати європейським стандартам. І, дай Бог, усе відбудеться у Вільнюсі, на цьому саміті», – зазначила Ірина Горіна у коментарі Радіо Свобода.

Андрій Новак: зменшувати тривалість робочого тижня – означає сприяти падінню української економіки

А голова Комітету економістів України Андрій Новак вважає ініціативу депутатів-опозиціонерів скоротити робочий тиждень до 38 годин «популізмом». Свій висновок він обґрунтовує сьогоднішнім станом української економіки, яка не розвивається, а, навпаки, продовжує падіння.

Продуктивність праці є надзвичайно низькою. Рівень автоматизації робочих процесів в Україні, напевно, найгірший в Європі
Андрій Новак
«Продуктивність праці є надзвичайно низькою. Рівень автоматизації робочих процесів в Україні, напевно, найгірший в Європі. І тому в таких умовах ще й зменшувати тривалість робочого тижня – означає сприяти і без того не дуже гарній динаміці падіння української економіки», – стверджує Андрій Новак.

Тим часом у Німеччині, де працюють у середньому від 35 до сорока годин на тиждень, сотні викладачів, лівих політиків та представників профспілок підписали відкритого листа, зажадавши скоротити робочий тиждень до 30 годин. Таким чином хочуть упоратися з високим рівнем безробіття і зменшенням зарплат у цій державі.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG