Доступність посилання

ТОП новини

Щоб подолати безробіття, треба перенести держструктури в регіони – експерт


Київ – За кордоном працює близько трьох мільйонів українців. Про це на прес-конференції повідомила директор Інституту демографії НАН України Елла Лібанова. Тим часом у самій Україні офіційно зареєстровано близько півмільйона безробітних. Українська влада звітує про незначне зменшення безробіття, проте експерти налаштовані доволі песимістично.

45-річна Марія Михайлюк заробляє 500 гривень на місяць. Жінка живе у селі у Львівській області і працює на півставки на цукровому заводі. Колись, пригадує вона, у чотири зміни на заводі працювала понад тисяча людей, сьогодні ж залишилось п’ятдесят. А проте і вони вже готуються ставати на біржу – до кінця цього місяця цукор, що зберігається на заводі, відвантажать і завод закриють. Жінка розповідає: для того, щоб її прийняли у місцевому центрі зайнятості, довелось формально відмовитись від власного городу, записавши його повністю на чоловіка. Адже вважається, що власник особистого селянського господарства таким чином може прогодувати сім’ю.

«На біржу мені стати не так уже й просто, оскільки в мене є 10 соток землі, ще треба відпрацювати шість місяців офіційно. Якщо я на «мінімалку» попрацюю шість місяців, я буду мати 800 гривень на біржі. Ото й буде весь мій дохід. А на 800 гривень не виживеш. Доводиться шукати додатковий дохід: рвати вишні, годувати свиней, продавати яйця. Виживати, жити не виходить», – скаржиться жінка.

В Україні роботу пропонують у великих містах, де на одну вакансію припадає близько 11 охочих, тому такі, як Марія Михайлюк, залишаються за бортом і часто стають безробітними на довгий період, пояснює спеціаліст міжнародного кадрового порталу HeadHunter в Україні Наталія Маціпура.

«Це дуже велика проблема для України, і якщо з цим нічого не робити, то за три роки ми матимемо проблему на рівні країни. Дуже багато країн цю проблему вирішують тим, що переносять якісь важливі державні структури в регіони, і це сприяє їхньому розвиткові. Тобто, якщо переїжджають люди з грошима в якісь інші регіони, які погано розвинені, в цей регіон йде якась інша інфраструктура, з’являються робочі місця. Можливо, це трошки витратно, але, в результаті, за 5–7 років це дає набагато більший вихлоп для країни. Можливо, для України це шлях», – пропонує Маціпура.

Молодь також стикається із проблемою працевлаштування. За словами Наталії Маціпури, запити молодих українців близькі до європейських, проте роботи за їхніми потребами в Україні майже не пропонують.

«Молодь сьогодні знає багато мов, але має інші потреби. Крім того, від початку молоді люди хочуть високі зарплати, часто не маючи досвіду», – додає вона.

Економіка як дзеркало для безробіття

У квітні цього року офіційний рівень безробіття в Україні знизився з 2% до 1,9%, повідомила Державна служба статистики. За її даними, на 1 травня у Державній службі зайнятості було зареєстровано майже 535 тисяч безробітних. Середній розмір допомоги на одного безробітного у цьому місяці становив 116 гривень.

Рівень безробіття є похідним від стану економіки, каже заступник голови Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та праці депутат-ударівець Павло Розенко. Держава все більше зарегульовує великий і малий бізнес, економіка тінізується, а це означає, що найближчі 2 роки чекати на зрушення в сфері зайнятості населення не варто.

«Ми бачимо, що економічні процеси в Україні фактично зупинилися, ми бачимо, що основні індикатори, зокрема, рівень інвестування теж показує негативну тенденцію. Отже, маємо відповідну реакцію ринку праці на всі ці негативні процеси і бачимо, що за перші 5 місяців 2013 року на офіційному обліку в центрах зайнятості стоїть приблизно на 60 тисяч громадян більше, ніж за аналогічний період минулого року», – наголошує він.

У жовтні минулого року уряд схвалив програму сприяння зайнятості населення та стимулювання створення нових робочих місць на період до 2017 року. Очікується, що в результаті реалізації програми чисельність зайнятого населення збільшиться до 21 мільйона осіб, з яких офіційно працевлаштованими будуть не менш як 17 мільйонів.

Тим часом у світі чисельність безробітних невпинно зростає. За даними ООН, у 2013 році кількість безробітних зросте ще на п'ять мільйонів людей – до 202 мільйонів і досягне рекордних показників. Зараз у світі 197 мільйонів безробітних. Безробіття у Греції побило новий рекорд, досягши у квітні показника 26,8%. Це вдвічі перевищує середній показник у єврозоні.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG