Доступність посилання

ТОП новини

Нові запитання про смерть Бориса Березовського


Після смерті Бориса Березовського британський суд доручив аудиторській фірмі Grant Thornton підготувати висновок про його борги та активи, оскільки кілька великих кредиторів звернулися з позовами про повернення боргу. Висновок аудиторів засвідчив: Березовський залишив після себе борги на загальну суму 309 мільйонів фунтів стерлінгів (480 мільйонів доларів). Березовського оголосили банкрутом. Дочка Березовського від першого шлюбу Катерина, яку батько назвав у заповіті однією серед 5 своїх потенційних духівників, оскаржила висновок аудиторської фірми.

На її думку, аудитори не врахували, що в Березовського на момент смерті були значні статки, яких вистачило б розплатитися з боргами. Суддя погодився з частиною її аргументів та призначив Катерину « духівником з обмеженими повноваженнями». Тепер їй належить зайнятися аудитом та виплатою боргів батька. У цьому їй допомогли британські журналісти, які провели власне розслідування і дійшли висновку, що на момент смерті активи Березовського складали щонайменше 500 мільйонів фунтів стерлінгів (800 мільйонів доларів), чого з надлишком вистачило б на виплату боргів. Дві газети − Daily Mail і Sunday Times − зайнялися оцінкою активів і нерухомості Березовського і незалежно одна від одної дійшли висновку, що популярна версія про банкрутство, як причину самогубства російського політика і підприємця, не витримує критики.

Daily Mail зазначає,що Березовський володів нерухомістю у Франції загальною вартістю 250 мільйонів фунтів стерлінгів (400 мільйонів доларів). Йдеться про маєток площею 15 гектарів на Лазурному березі і віллу на півдні Франції. У порту курорту на Французькій Рів'єрі виявили яхту, що належить Березовському. Крім того, інвестиційний портфель покійного олігарха включав акції великих компаній, а його колекцію творів мистецтва оцінили в 50 мільйонів фунтів стерлінгів. З'ясувалося, що незадовго до смерті Борис Березовський звернувся до інвестиційної компанії Salford Capital Partners з проханням продати активи на суму 300 мільйонів доларів. Sunday Times вдалося ознайомитися з юридичними документами стосовно мирової угоди, яку підписали Березовський і спадкоємці його партнера по бізнесу Бадрі Патаркацишвілі. З них випливає, що спадкоємці грузинського мільярдера повинні були виплатити Березовському близько 300 мільйонів доларів.

Однак друг і соратник Бориса Березовського, колишній керівник заснованого ним Фонду громадянських свобод Олександр Гольдфарб скептично ставиться до фінансових підрахунків британських газет.

− У Березовського дійсно були борги, у нього дійсно була депресія, у нього дійсно були великі проблеми з готівкою. Те, що він переживав період безгрошів’я, − це факт. Але чи був він банкрутом ? Думаю, що ні.

Березовський заперечував, що у нього є власність у Франції. Чи була у нього там нерухомість і яхта ?

− У Франції у нього була яхта, на якій я сам особисто кілька разів відпочивав. Була також нерухомість в Антібі, неподалік від маєтків Романа Абрамовича та інших російських олігархів. Там я також не раз бував. Там побував не тільки я, але і половина Москви. Тому не варто говорити, що у нього не було власності у Франції. Інша справа, що, коли за цією власністю стала полювати російська прокуратура, з'ясувалося, що все це зареєстровано на офшорні компанії і незрозуміло, хто їх контролює. Природно, що, коли за тобою полює держава, то ти намагаєшся від неї піти. Мені точно відомо, що, коли Борис Березовський намагався продати свою французьку нерухомість, у нього не вийшло цього зробити, тому що все заблокували різні кредитори. Протягом декількох місяців, що передували його загибелі, він не міг отримати доступ до цих грошей.

− Британські газети пишуть, що на момент смерті майно Березовського оцінювали в 500 мільйонів фунтів стерлінгів? Наскільки це вірогідно?

− Мені здається це дуже малоймовірно. Мені точно відомо, що напередодні смерті у нього не було доступу до значно менших сум. Досить багато активів було арештовано через суперечки з вдовою Патаркацишвілі. Нерухомість була заарештована через позови кредиторів.

Друг Березовського: покійний не був банкрутом

Серед боргів Березовського згадується сума 100 мільйонів фунтів стерлінгів, що мала бути виплачена британському податковому відомству за продаж акцій «Сибнефти» і «Русалу», і відхилений судом позов «Аерофлоту», що вимагав від Березовського 240 мільйонів доларів. За позовом цивільної дружини Березовського Олени Горбунової мали виплатити 5 мільйонів фунтів стерлінгів. Російська прокуратура звинувачує Березовського в шахрайстві і має намір стягнути з його спадкоємців 320 мільйонів доларів.

Найближчий друг Бориса Березовського, письменник і підприємець Юлій Дубов заперечує, що борги могли стати причиною смерті олігарха. Він заперечує і правдивість чуток про банкрутство: «Ці чутки циркулюють тому, що люди, які їх поширюють, зацікавлені, щоб це виглядало саме так. Протягом 13 років Бориса Березовського переслідували, поливали брудом. Після його смерті ці люди тріумфували : «Мало того, що ми його доконали, так він ще й розорився, став банкрутом; через якісь там гроші наклав на себе руки». Така версія циркулювала в російських ЗМІ. У ній було більше зловтіхи, ніж правди», − каже Дубов.

14 березня 2013, за дев'ять днів до смерті, Борис Березовський підготував новий заповіт, з якого були вилучені дві його колишні дружини. По 18 відсотків своїх активів він заповів дітям − трьом дочкам і синові, а також цивільній дружині Олені Горбуновій, виключивши двох дітей від другої дружини Галини Бешарової (Артема і Анастасію). Решту 10 відсотків він просив поділити між матір'ю (Ганна Олександрівна Березовська померла у вересні цього року у віці 88 років) і своїм ізраїльським адвокатом і помічником Михайлом Котликом.

Як очікують, дізнання щодо смерті Березовського, яке проводитиме суддя- коронер, почнеться не раніше наступного року, коли будуть готові гістологічна та токсикологічна експертизи. Попередньою причиною смерті коронер назвав повішення, що породило чутки про самогубство. Водночас британська поліція розглядає і версію насильницької смерті.

Матеріал підготувала Наталія Голіцина, російська редакція Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG