Доступність посилання

ТОП новини

«Шахтар» (Донецьк) – футбольний клуб сімейного відпочинку?


Донецьк – У Донецьку на останньому футбольному матчі між місцевим «Металургом» та харківським «Металістом» затримали фаната команди гостей, який тримав червоно-чорний прапор. Донецька міліція розцінила це, як дрібне хуліганство і використання забороненої Міжнародною федерацією футболу символіки. Хоча деякі міжнародні футбольні чиновники раніше заявляли, що червоно-чорні прапори не заборонені на українських стадіонах. Загалом у Донецьку рідко виникають проблеми із вболівальниками, а у «Шахтарі» позиціонують команду як футбольний клуб сімейного відпочинку.

У Донецьку є два футбольні клуби, які виступають в українській прем’єр-лізі, а тому мають серйозну фанатську підтримку. Однак так звані «ультра» – радикально налаштовані уболівальники – не є проблемою міста. Для «Металурга» її в принципі не існувало, а багаторазовий чемпіон України «Шахтар» свої «ультрас» фінансово не підтримують (на відміну від інших команд, де таке роблять, сприяючи поїздкам на гостьові матчі тощо), констатував Радіо Свобода Дмитро Дурнєв, головний редактор «Московського Комсомольця в Донбасі».

«Шахтар» зараз – найвідвідуваніший клуб Східної Європи. Це тому, що клуб обрав концепцію сімейного відпочинку. Щоб не було матів, не було куріння. Це ніби просто. Але навіть на «Олімпійському», навіть «Динамо» це повторити не може. У нас родинний сектор, в якому купа дітей. Ще шкільний сектор, 5 тисяч дітей зі шкіл з учителями без батьків приїжджають на футбол. Вони всі купують абонемент за 70 гривень на рік. Це не багато, але вистачає сплатити автобуси, на яких їх довозять. З цих п’яти тисяч зростають вболівальники, які не будуть матюкатися або битися. Вони зростають на «Донбас Арені» і бачать європейські матчі».

Дмитро Дурнєв також зазначає, що перед Євро-2012 міліція відпрацьовувала радикальних уболівальників, ходила по домівках, проводячи профілактичні бесіди. Тоді «ультрас» «Шахтаря» звернулися до команди зі скаргою на тиск. Однак клуб ніякого тиску в діях міліції не вбачав. Тоді фанати образилися і навіть бойкотували кілька матчів гірників.

Увагу до поведінки на стадіонах українських шанувальників футболу привернуло рішення ФІФА про те, що у відбірному матчі чемпіонату світу між збірними України і Сан-Марино на арені у Львові начебто використовували неонацистську символіку. Донецькі фани не помічені у подібному. Водночас кричалку «Слава Україні!» – «Героям слава!» донецькі «ультрас» знають та люблять і таким чином перегукуються з фанатами інших клубів. І на «Донбас Арені» сектори, де зазвичай перебувають найбільш запальні прихильники клубу, навіть не обладнані спеціальною сіткою. Цьому щиро дивуються іноземці, зокрема, росіяни. На стадіонах сусідньої держави проблеми із поведінкою фанатів виникають періодично. Зокрема, близько року тому прихильники пітерського «Зеніта» травмували в першості Росії голкіпера суперників, влучивши в нього з трибуни металевим предметом.

Червоно-чорний прапор неофіційно заборонений на «Донбас Арені»

Денис є одним із лідерів донецьких «ультрас». Він каже, що насправді активних фанів гірників є близько тисячі, просто не всі вони відвідують кожну гру. Що ж стосується червоно-чорного прапора, то він неофіційно заборонений на «Донбас Арені». Його, якщо знайдуть, забирають на вході працівники стадіону. І хоча серед «ультрас» є політично налаштовані фани, Денис стверджує, що це – винятки.

«Ми намагаємося бути абсолютно не політичними. Ані Партія регіонів, ані УДАР, ані «Батьківщина». Перш за все, це футбольний клуб «Шахтар» та гравці. Є в секторі молодь, яка підтримує націоналістичні погляди. Але наш рух, «ультрас» «Шахтаря» намагаються триматися поза цим. Бо всю Україну намагаються розділити на тих та інших. На правих та лівих, правобережних та лівобережних. А ми намагаємося утриматися від цього. На секторі все належить гравцям, які грають. Вони царі та боги. Є на секторі українські кричалки, є російські. Але це не має значення».

Денис особисто вважає найкращою символікою жовто-блакитний прапор, бо саме він, на його думку, об’єднує мешканців Сходу та Заходу України, як це було під час матчів Євро-2012.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG