Доступність посилання

ТОП новини

Зміна влади і скинення авторитаризму в Україні – успішний проект для ЄС – дипломат


Богдан Яременко, експерт з питань безпеки, дипломат (фото з Facebook)
Богдан Яременко, експерт з питань безпеки, дипломат (фото з Facebook)
Київ – Верховний представник ЄС із зовнішньої та безпекової політики Катрін Аштон у понеділок прибуває в Україну для переговорів з учасниками політичного процесу і обговорення допомоги з боку Євросоюзу для політичної та економічної стабілізації ситуації. За три останніх місяці це вже четвертий візит євро дипломата до Києва. В інтерв’ю Радіо Свобода експерт з питань безпеки, дипломат Богдана Яременко припустив, що Катрін Аштон закликатиме до політичного діалогу, а також проведення в Україні не лише президентських, а й парламентських виборів.

– Пане Яременко, яку роль, на Вашу думку, Євросоюз відіграв у розв’язанні, чи початку розв’язання, нинішньої ситуації в Україні?

– У всіх інтерв’ю повторюю, що ні санкції міжнародні, ні втручання якихось іноземних сили не можуть розв’язати ситуацію в Україні, ситуацію в Україні розв’яжемо лише ми. Але у справі повалення існуючої влади і в справі припинення насилля внесок Європейського союзу був життєво важливий для нас. Я думаю, що він допоміг зберегти багато життів в нашій державі.

Ще кілька місяців тому здавалося, що Україні програна Європейським союзом
Богдан Яременко
Очевидно, європейці будуть продовжувати цікавитись Україною, тому що вони зацікавлені мати Україну як стабільну державу, в якій налагодиться життя з одного боку, з іншого боку, мабуть, те, що відбулось в Україні за сприяння європейців. Перехід від однієї влади до іншої, скинення авторитаризму – це достатньо успішний і несподівано успішний проект для Європейського союзу. Оскільки ще кілька місяців тому здавалося, що Україні програна Європейським союзом. Через те, я думаю, що Катрін Аштон має всі підстави прагнути бути в Україні, спостерігати за життям тут, зустрічатися з людьми.

– Якою буде риторика Катрін Аштон, її позиція, тому що планує вона зустрічатись, як із представниками влади, так і опозиції, хоча нині дещо складно окреслити хто влада, а хто опозиція?

Лунають голоси, які показують, що суспільство у нас дуже швидко все розуміє, вже говориться про опозицію до нинішньої влади
Богдан Яременко
– Ми не звикли ще до того, що влада змінилася, хоча на Майдані, здається, лунають голоси, які показують, що суспільство у нас дуже швидко все розуміє, вже говориться про опозицію до нинішньої влади. Я думаю, що Катрін Аштон намагатиметься, як і всі попередні європейські місії, дещо заспокоювати українське суспільство і українських політиків, закликати до діалогу, закликати до конструктивної роботи, ми чули заяви деяких європейських політиків впродовж останнього дня, що українцям треба подумати про те, як якомога швидше легітимізувати нову владу. Можливо, говоритиметься і про необхідність проведення парламентських виборів, не лише президентських.

Я думаю, що європейці відчувають зараз повною мірою відповідальність за нашу державу і порядок денний, як ніколи, буде насичений.

– Щодо фінансової допомоги. Зараз до кінця незрозуміло, що буде з російським кредитом, про який домовлялися наприкінці минулого року. Чи варто очікувати за нинішніх умов якоїсь фінансової допомоги від Заходу?

– Одне з останніх повідомлень – вчора Росія відкликала свого посла з України – це досить виразний демарш з боку Російської федерації, який свідчить про те, що вона вважає вважає ситуацію з Україною чи в Україні надзвичайною. Я думаю, що в цих умовах можна більш впевнено говорити про долю російських кредитів – їх, швидше за все, не буде для України.

Все виразніше чуємо заяви європейських політиків, американських дипломатів про те, що світова спільнота збирається докласти всіх можливих зусиль для того, щоб допомогти Україні і фінансово
Богдан Яременко
В той же час ми все виразніше і чіткіше чуємо заяви впевнені європейських політиків, американських дипломатів про те, що світова спільнота збирається докласти всіх можливих зусиль для того, щоб допомогти Україні і фінансово подолати нинішню кризу, подолати нинішні негаразди. Але тут треба розуміти, що це питання більшою мірою залежить від нас, адже перш за все ми повинні сформувати уряд, повинен хтось взяти відповідальність за отримання і реалізацію цієї допомоги, і очевидно, ми в Україні, і громадянське суспільство повинне проконтролювати як витрачатимуться ці гроші, оскільки гроші Україні давали й раніше, але результатів ми хороших не бачили і не відчули на собі.
  • Зображення 16x9

    Ірина Сарахман (Гнатишин)

    На Радіо Свобода – з 2013-го, на радіо взагалі – понад 10 років. Починала з ФМ-радіостанцій у Львові, продовжила – в Києві. Сім років працювала ведучою інформаційних програм на радіо «Ера». Люблю новини, особливо, якщо вони добрі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG