Доступність посилання

ТОП новини

Новобранців призвали, але їхні родини не забезпечили?


На Дніпропетровщині триває часткова мобілізація військовослужбовців запасу. Частина чоловіків йдуть до війська добровільно. А втім, окремі родини новоспечених призовників обурені: годувальників забрали, а як вирішити фінансові проблеми сімей на час їхньої служби не вирішили.

Олександр із села на Нікопольщині до районного військкомату прийшов добровольцем. Звідти разом з іншими хлопцями був доправлений за кілька сотень кілометрів, до військової частини в селищі Гвардійському. В торбі зі собою привіз змінну білизну та трохи харчів, сподівається, що всім іншим забезпечать на місці, у військкоматі також обіцяли, що за ним вдома збережеться робоче місце.

«Поїсти, білизну, чашку, ложку. Форму – ні. Нам сказали, видадуть усе. Сказали, робоче місце буде зберігатись», – розповів Радіо Свобода Сашко.

Ті, хто вже кілька днів відбули навчання у військовій частині, оптимізму новоприбульців не розділяють. Самі юнаки побоюються говорити на мікрофон, натомість їхні рідні та близькі не приховують свого занепокоєння.

Пенсіонер пан Юрій – батько молодого чоловіка, якого відправили на навчальні збори до військової частини на 10 днів, а потім залишили ще на 45 днів, скаржиться: у нього на руках лишилося двоє дітей сина і дружина, котра тимчасово не працює, вижити на пенсію в 1,5 тисячі гривень п’ятьом, без годувальника, у великому місті неможливо. Батько призваного до війська чоловіка досі не з’ясував, чи залишиться за сином робоче місце вдома і чи будуть компенсації: командири радять з’ясовувати це питання у військкоматах, військкомати – у командирів.

Між тим, скаржиться батько, у військовій частині його сина та інших хлопців не забезпечили елементарним.

«Харчування погане. За 10 днів в останній день тільки дали казенне взуття. Хто приїхав у тапках, хто у черевиках, все це за 10 днів розлізлось, взуття довелось обмотувати скотчем. Саму форму видали, а взуття не видали. З постільною білизною – напруженість, ніде помитись, приміщення тільки, де вода трішки тепліша за кімнатну. Приватна лазня десь поблизу, йдіть, хлопці, туди, за гроші, але не кожному це по кишені. Там зовсім невесело. Раз не можуть солдатів одягти, але ж воно все десь є. Ймовірно, на цьому хтось грає. Ніхто нічого не знає. Не йти ж мені під Верховну Раду, щоб хтось вийшов і пояснив», – сказав Радіо Свобода батько призовника.

Елементарними речами новобранці забезпечені – командування

Між тим командування запевняє: елементарними речами новобранці забезпечені. Є потреба тільки у дорогому сучасному військовому обладнанні, як-то переносні радіостанції та електрогенератори, сподіваються на державу, спонсорів та громадськість.

«Згідно з нормами забезпечення військовослужбовців, усе є. Є їдальня, де вони тричі на день харчуються. Щодо побутових умов, харчування, забезпеченості – проблем нема. Хочеться думати, що й в подальшому не буде», – сказав Радіо Свобода заступник командира 25-ї окремої повітрянодесантної бригади Ігор Скляров.

«Треба ставитись з розумінням. Те, що ми проводимо зараз, у складних умовах, ми за 23 роки Незалежної України в таких масштабах не проводили», – каже обласний військовий комісар Сергій Калашников.

Серед призовників ходять чутки, що кожному з них буде передбачена зарплата в розмірі близько 3 тисяч гривень, її зможуть отримувати залишені вдома родини, однак командири частин такої інформації не підтверджують.

Між тим батько мобілізованого, який залишив удома двох дітей, проситься у військкоматі відбути службу замість сина. Каже, що він пенсіонер, відтак збитки для родини й суспільства будуть менші
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG