Доступність посилання

ТОП новини

Дипломати ЄС замовили в Єврокомісії «пакет санкцій»


©Shutterstock
©Shutterstock

Брюссель – Міністри закордонних справ ЄС, обговорюючи на черговій нараді українське питання та катастрофу міжнародного авіалайнера над Донбасом, домовилися щодо частини заходів для тиску на Росію. Щоправда, про їхнє негайне впровадження не йдеться, а воно буде можливим тільки у випадку, якщо Москва не погодиться на сприяння розслідуванню та деескалації конфлікту.

Трагедія в українському небі з літаком малайзійських авіаліній розкрила очі об’єднаної Європи на сутність української кризи, викликаної агресивною політикою Росії. Дипломати від кожної з держав ЄС в один голос повторювали, що настав час зайняти твердішу позицію, щоб, натиснувши на Москву, припинити в Україні кровопролиття, частиною якого стали і самі європейці.

Франс Тіммерманс
Франс Тіммерманс

Франс Тіммерманс, міністр закордонних справ Нідерландів, громадян яких у катастрофі літака загинуло найбільше, виступив головною дійовою особою на консультаціях. Після закінчення переговорів він заявив, що дипломати «вирішили дати завдання Єврокомісії розглянути низку потенційних заходів у сферах, включно з оборонною галуззю, обмеження, що мають бути накладені на товари подвійного застосування, високі технології, включно з енергетичною галуззю та фінансовими послугами». Єврокомісія поінформує Раду ЄС щодо цього вже незабаром.

Як стало відомо, до наявного «чорного списку» мають додати нові імена та компанії, що залучені до підтримки анексії Криму та дестабілізації на сході України і які стануть відомі вже найближчим часом, після публікації в Офіційному журналі ЄС.

Єврокомісія надасть санкційні пропозиції 24 липня

Водночас головним підсумком дня переговорів у Раді ЄС стало рішення дати завдання Єврокомісії підготувати основу для впровадження ембарго на продаж Росії зброї; на продаж товарів, які можуть мати подвійне, зокрема, воєнне застосування; знайти спосіб обмежити доступ Російської Федерації до фінансового ринку, йдеться про банківські трансакції та інші операції; припинити комерційні відносини із чутливими галузями, включно з енергетичним сектором.

Все це буде подане на обговорення у четвер постійним представникам країн ЄС при євроустановах.

Катрін Аштон
Катрін Аштон

Голова європейської дипломатії Катрін Аштон, підсумовуючи консультації міністрів закордонних справ ЄС, зауважила, що Росія повинна використати свій вплив на незаконні збройні об’єднання та докласти зусиль для деескалації конфлікту в Україні.

Ми закликаємо Росію зупинити потік зброї і бойовиків через кордон
Катрін Аштон

«Ми закликаємо Російську Федерацію активно використати свій вплив на незаконні збройні угруповання, щоб домогтися доступу до місця (катастрофи), – заявила вона. – Ми закликаємо Росію зупинити потік зброї і бойовиків через кордон з тим, щоб домогтися швидких і відчутних результатів у деескалації ситуації. Ми також закликаємо її відвести додаткові військові формування від (українських) кордонів».

Важливі не «рівні» санкцій, а одностайність і солідарність ЄС – Клімкін

Павло Клімкін
Павло Клімкін

Тим часом голова українського МЗС Павло Клімкін, якого теж запросили до Брюсселя на засіданні у форматі «Східного партнерства», каже, що збитий літак – «це рубікон, це розуміння для кожного у світі та ЄС, до чого призводить те, що відбувається у Донецьку та Луганську».

Порушується питання щодо того, що «ДНР» і «ЛНР» – це терористичні організації
Павло Клімкін

«Вже порушується питання щодо того, що «ДНР» і «ЛНР» – це терористичні організації, і важливо, щоб такими їх визнали формально, – каже міністр. – Політично таке розуміння в ЄС вже є. Міністри закордонних справ Євросоюзу прекрасно розуміють, що постійні втручання Росії слід зупинити. Пакет заходів для цього, можливо, оголосять нині. Інші кроки можливо дещо пізніше оголосять голови урядів і держав ЄС».

Але, на думку Павла Клімкіна, ЄС зрозумів, що саме мирний план президента Петра Порошенка – це єдина рамка для владнання ситуації. «Мова вже не про «рівні санкцій, а про одностайну та спільну позицію і солідарність з боку ЄС», – наголосив український міністр.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG