Доступність посилання

ТОП новини

Український алкоголь, попри заборону, залишиться на ринку Росії?


Російські покупці навряд чи помітять чергові санкції, введені проти України
Російські покупці навряд чи помітять чергові санкції, введені проти України

Марк Крутов

Незважаючи на заборону Росспоживнагляду, деякі українські алкогольні бренди залишаться на російському ринку.

У Росії з 15 серпня набула чинності заборона Федеральної служби з нагляду в сфері захисту споживачів і благополуччя людини (Росспоживнагляду) на поставки в країну українського пива та лікеро-горілчаних виробів. Деякі українські пивні та горілчані марки в останні роки були досить популярні серед росіян – наприклад, пиво «Оболонь» або горілка «Хортиця». Втім, їх повного зникнення з російських магазинів очікувати не варто.

Політичні та військові конфлікти Росії з сусідніми країнами майже завжди супроводжувалися заборонами на імпорт різної продукції з країн, з якими у Москви псувалися стосунки. Особливу увагу завжди викликали «алкогольні війни» – заборони на поставки тих чи інших видів алкоголю, які довго діяли, наприклад, щодо Молдови та Грузії. Не став винятком у цьому правилі і російсько-український конфлікт.

Втім, після введеної Росспоживнаглядом заборони, українські алкогольні бренди залишаться на прилавках російських магазинів, оскільки їх продукція розливається і в Росії. А от російські виробники пива і горілки, якщо Україна введе аналогічні санкції у відповідь, можливо, будуть змушені повністю піти з українського ринку. Про це Радіо Свобода розповів керівник російського Центру розробки національної алкогольної політики Павло Шапкін.

– За підсумками першого півріччя 2014 року імпорт пива з України склав майже 55 мільйонів літрів, найбільший експортер «Оболонь» – 93 відсотки загального обсягу. Далі йдуть «Сан ІнБев Україна» – 5,3 відсотка, «Полтавпиво» – близько 1 відсотка, «Перша приватна броварня» – 0,4 відсотка, на безалкогольне пиво доводиться 0,15 відсотка. За підсумками першого півріччя, горілки та лікеро-горілчаних виробів з України поставлено на 11,8 мільйона літрів. Найбільші експортери «Хортиця» і Національна горілчана компанія «Хлібний дар»: «Хортиця» ввезла 77 відсотків української горілки, яка тут продана, «Національна горілчана компанія» – 19 відсотків. Поставки горілки з України зайняли приблизно 2,5 відсотка російського ринку горілки та лікеро-горілчаної продукції. Що стосується пива, то ця частка ще менша – менше від 1 відсотка продаваного пива на території Росії. З того, що перераховано, як торгова марка зникне тільки пиво «Оболонь». Вони поки що не можуть домовитися про розлив цієї торгової марки на російському заводі, на російській пивоварні.

– А українська горілка в Росії розливається, українські бренди?

– Українська горілка розливається, «Хортиця», наприклад, тут розливає горілку. Тому ця торгова марка як і раніше буде тут представлена. Тому єдине, що побачить наш російський споживач, – це відсутність «Оболоні» через деякий час, коли залишки будуть продані. Але знову-таки українці можуть піти шляхом «Хортиці» і розпочати тут розливати свою «Оболонь». Можливо, буде підписаний договір з якоюсь із транснаціональних компаній, які в Росії виробляють 85 відсотків пива (Carlsberg, Heineken, AB InBev і Efes).

– Для українських виробників пива та горілки ця заборона є суттєвою втратою?

Хортиця», наприклад, буде випускати і продавати більшу кількість продукції саме російського виробництва під своєю торговою маркою

– Найбільші втрати для «Оболоні». В Росії у них бізнес точно припиниться, принаймні на якийсь час. Бо навіть якщо вони домовляться з кимось тут розливати, їм потрібно буде пройти відповідні процедури, отримати необхідні дозволи, які потрібні для наявності на ринку цієї торгової марки. А всі інші просто переведуть виробництво до Росії. «Хортиця», наприклад, буде випускати і продавати більшу кількість продукції саме російського виробництва під своєю торговою маркою. У «Сан ІнБев», здається, 16 заводів, тому у них ніяких особливих проблем не буде, просто український підрозділ втратить ринок.

– Якщо Україна введе аналогічні санкції у відповідь, заборонивши ввезення алкоголю з Росії, наскільки сильно це вдарить по російським виробникам? Адже на полицях українських магазинів російське пиво і горілка зустрічаються досить часто...

– Якщо говорити про російський експорт до України, наприклад, пива, то за підсумками першого півріччя він склав 13 мільйонів літрів на суму 8 мільйонів доларів. Приблизно 21 відсоток імпорту російського пива припадає на Україну. Зрозуміло, що основні постачальники – це «Балтика», Efes, «Сан ІнБев», Heineken, тобто левову частку пива вони експортували на Україну. Якщо говорити про горілку і лікеро-горілчані, то у нас частка їх імпорту до України становить 22 відсотка загального експорту. Всього за підсумками першого півріччя було надіслано близько 4,5 мільйона літрів на суму близько 10 мільйонів доларів. Основні постачальники – «Русский стандарт» і «Топаз».

– Загалом, по цифрах виходить, що якщо Україна у відповідь заборонить імпорт російського алкоголю, я маю на увазі, пива та лікеро-горілчаних виробів, то це цифри зіставні?

– Так, росіяни втратять. При цьому, на відміну від українців, які вже налагодили розлив горілки на території Росії, російські бренди, наскільки я знаю, там не виробляються.

(Передрук із сайту Російської редакції Радіо Свобода, переклад Артура Ковача)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG