Доступність посилання

ТОП новини

Відмови в реєстрації кандидатам у депутати: помилки в документах чи політичне замовлення?


©Shutterstock
©Shutterstock

Дніпропетровськ – ЦВК відмовила в реєстрації кільком десяткам кандидатів із Дніпропетровщини, зокрема чотирьом жителям Кривого Рогу – активістам Євромайдану. Майданівці міста обурені: підставою для відмови стали недоліки в заповненні документів, які вони вважають несуттєвими. Активісти підозрюють: на їхнє блокування «дана команда» конкурентами. А у Центральній виборчій комісії свої дії вважають правомірними. Водночас спостерігачі громадянської мережі «Опора» здивовані кількістю відмов у реєстрації кандидатів, однак зазначають – серед тих, кому не пощастило, є не тільки активісти Євромайдану.

64-річний Олександр Крижов – голова ради Криворізького Євромайдану, активний учасник протестів кінця 2013-початку 2014 року, лікар за фахом. На прийдешніх парламентських виборах планував балотуватись по 33-му виборчому окрузі у Кривому Розі, де живе й працює. Наприкінці вересня він отримав із ЦВК відмову на свою заяву про реєстрацію кандидатом.

Підставою стали дві помилки в документах, які Крижов вважає несуттєвими: в його паперах на було фрази про те, що в останні 5 років він живе в Україні, хоча це випливало з тексту самої автобіографії, розписаної по роках, каже активіст. Крім того, він, як і чимало інших претендентів на реєстрацію кандидатами, не написав, що у випадку обрання складе мандат депутата місцевої ради, адже ніякого мандата у нього нема, зазначає Крижов.

Думаю, що насправді я поплатився через те, що став конкурентом певним людям на окрузі
Олександр Крижов

«Я не зобов’язався здати мандат. Але там є «зносочка»: якщо у мене немає мандата, то я і не повинен зобов’язуватись його здати. От такі-то «страшезні» помилки в документах. Я думаю, що насправді я поплатився через те, що став конкурентом певним людям на окрузі. Звідки ноги ростуть? Один юрист мені сказав так: «Можеш і не стрибати, тут на вас замовлення, не чекайте, щоб з Євромайдану хтось проскочив». Я думаю, звідси ноги ростуть, з Кривого Рогу», – сказав активіст Радіо Свобода.

Незареєстрований, бо конкурент?

Разом із головою ради Криворізького Євромайдану ЦВК відмовила в реєстрації ще чотирьом місцевим євромайданівцям. Підстави для відхилення їхніх заяв однакові, але, коли активісти почали оскаржувати рішення ЦВК, ухвали судів були різними: в одних йшлося про правомірність дій ЦВК, в інших – ЦВК зобов’язували зареєструвати кандидатів.

Криворізький правозахисник Валерій Романов розповідає: своє право балотуватись на 32-у виборчому окрузі він відстояв у двох судах – Київському апеляційному адміністративному та Вищому адміністративному суді України, однак минуло кілька днів, а ЦВК його документи повторно так і не розглянула. Правозахисник підозрює «політичне замовлення».

Ми вважаємо, що ЦВК навмисно не бажає здійснювати реєстрацію представників Дніпропетровської області, які представляють протестний електорат, членів Майдану тощо
Валерій Романов

«Рішення суду було 4 жовтня. Того ж дня я поїхав до Центральної виборчої комісії, щоб ще раз подати документи, але Жанна Усенко-Чорна заявила, що 4 жовтня, а це була субота, і 5 жовтня комісія не засідатиме і мою заяву, відповідно, не розгляне. 6 і 7 жовтня засідання комісії було, але мої документи знову не розглянули. Водночас я з’ясував, що рішення суду щодо кандидата по іншому округу розглядали. Ми вважаємо, що ЦВК навмисно не бажає здійснювати реєстрацію представників Дніпропетровської області, які представляють протестний електорат, членів Майдану тощо. Ми думаємо, що це робиться навмисно, аби колишня Партія регіонів у Кривому Розі отримала більшість голосів. Це грубе порушення Конституції та законів України», – розказав Радіо Свобода Романов.

У ЦВК рішення судів на користь незареєстрованих кандидатів називають «суперечливими»

У Центральній виборчій комісії коментар щодо відмови у реєстрації криворізьким активістам Радіо Свобода отримати не вдалось: телефони, вказані на офіційному сайті для звернень громадян, не відповідають. Радіо Свобода готує письмовий інформаційний запит.

Між тим у вівторок заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна назвала суперечливими рішення судів щодо реєстрації кандидатів. Зокрема, вона вважає завідомо неправомірними рішення Вищого адміністративного суду та Київського апеляційного адміністративного суду щодо реєстрації окремих кандидатів, яким раніше ЦВК відмовила.

Рішення судів, які зараз покладені в основу проекту постанови, для мене є суперечливими та неоднозначними
Жанна Усенко-Чорна

«Рішення судів, які зараз покладені в основу проекту постанови, для мене є суперечливими та неоднозначними. Зокрема, вони суперечать судовій практиці», – зауважила вона і заявила, що такі судові ухвали щодо кандидатів створили перешкоди для діяльності ЦВК, зокрема уповільнили друк бюлетенів.

Близько 800 відмов у реєстрації кандидатів по Україні

У громадянській мережі «Опора», яка стежить за виборами в Україні, здивовані кількістю відмов ЦВК у реєстрації кандидатів-мажоритарників – їх майже 800, однак про «політичне замовлення» не заявляють. Координатор виборчих програм «Опори» на Дніпропетровщині Сергій Федько розповідає про кілька сумнівних випадків відмови в реєстрації жителів Кривого Рогу – йдеться як про активістів, так і про людей, далеких від Євромайдану.

Одразу хочеться висловити сумнів, що штаб такого потужного кандидата міг припуститись помилок у документах
Сергій Федько

«В окрузі №32, в Кривому Розі, ЦВК відмовила в реєстрації кандидатові Юрієві Любоненку. Юрій Любоненко – це мер Кривого Рогу з 18-річним стажем. І очевидно, він міг би бути фаворитом на виборах в окрузі. Йому відмовили з тієї причини, що він припустився помилок при оформленні документів. Одразу хочеться висловити сумнів, що штаб такого потужного кандидата міг припуститись помилок у документах. Він повторно не подав документи на реєстрацію, зараз його нема серед кандидатів на окрузі. Також відмовлено криворіжцям Валерію Романову та Інні Іванченко, перший – правозахисник, друга – громадська діячка. Причина та сама – неналежне оформлення документів. Вони оскаржили це рішення в суді, але інформації про їхню реєстрацію немає», – зазначив представник «Опори».

Тим часом криворізькі євромайданівці, яким відмовили у реєстрації кандидатами на виборах, написали скаргу до Генеральної прокуратури та СБУ. Вони сподіваються, що до 15 жовтня, коли мають бути сформовані виборчі бюлетені, ще побачать свої прізвища в числі претендентів на депутатство.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG