Доступність посилання

ТОП новини

Із Криму на материк: обшук, пошук російського паспорту і хабарі


Київ – Починаючи з березня кримчани, які виїжджають на материкову Україну, змушені проходити два прикордонні контролі – російський і український. Згідно з законодавством, громадянам України, які проживають на півострові, для в’їзду на континент достатньо мати при собі паспорт. Однак, за словами правозахисників, українські прикордонники систематично перевищують повноваження щодо кримчан: окрім документів, у людей вимагають хабарі, проводять обшуки у сумках, шукаючи російський паспорт. До того ж прикордонники нерідко на свій розсуд вирішують, кого з Криму випускати, а кого, навпаки, – знімати з потяга і відправляти назад. У Держприкордонслужбі від таких звинувачень не відхрещуються і звітують про активну боротьбу із порушниками.

«В передостанній раз, коли я перетинала кордон, український прикордонник взяв сумку моєї сусідки по купе і почав у ній копирсатися, – розповідає мешканка Ялти Валентина Потапова, – я обурилася і запитала, що він робить. Адже обшук передбачає, що пасажир сам дістає і показує свої речі. А цей прикордонник сказав, що йому можна залазити в особисті речі моєї сусідки, бо він одягнув рукавички».

За словами кримчанки, співробітник Держприкордонслужби не перевіряв великогабаритний багаж пасажирів, а обшукував тільки невеликі сумки, в яких шукав російські паспорти.

«Коли він переконався, що у моєї сусідки немає паспорта Росії, він вирішив провести обшук моїх речей. Я почала витягати вміст своєї сумки, він без дозволу взяв мій гаманець і почав перевіряти його вміст», – обурилася Валентина.

За її словами, їй довелося вирвати свій гаманець з рук прикордонника і вимагати пред’явити документи, на підставі яких співробітник Держприкордонслужби її обшукує. Однак він нічого не відповів, і мовчки пішов.

Свідком схожої історії (порушення прикордонниками своїх повноважень) був житель Криму Ілля Ільїн. За його словами, коли він виїжджав на материкову Україну на потязі, прикордонник знайшов російський паспорт у дівчини, що їхала в цьому ж вагоні, і сказав їй пройти в купе провідника.

«Там у них була якась розмова. А через хвилин 10–15 дівчина повернулася з порваним російським паспортом», – розповів Ілля.

Питання перетину кордону тільки в ціні – Буткевич

Представники правозахисних організацій заявляють, що до них масово надходять подібні скарги від жителів Криму. За словами координатора проекту «Без кордонів» Максима Буткевича, порушення з боку прикордонників не обмежуються незаконними обшуками і знищенням російських паспортів. Він стверджує, що співробітники Держприкордонслужби на свій розсуд вирішують, кого пропускати через кордон, а кого ні, і «знімають» людей з поїзда, не пояснюючи причин.

«Причому в деяких випадках силою на окуповану територію повертають проукраїнських активістів, яким перебування на території Криму загрожує їхньому здоров’ю, свободі, а можливо, навіть і життю», – сказав Буткевич.

Часто, за словами правозахисника, надходять скарги на те, що кримчанам відмовляють у перетині кордону у зв’язку з тим, що у них знаходять російський паспорт. Але змінити ситуацію допомагають хабарі.

Повідомлення про хабарі в ситуації, в якій зараз опинилася Україна, – це надзвичайно тривожний сигнал
Максим Буткевич

«Надходять повідомлення про те, що вже повернулася стара українська традиція. Вона полягає в тому, що завжди є варіант, за допомогою якого можна вирішити всі проблеми. Питання тільки в ціні. Повідомлення про хабарі в ситуації, в якій зараз опинилася Україна, – це надзвичайно тривожний сигнал», – заявив активіст.

Відмовляють без пояснень – Заєць

За словами експерта Української Гельсінської спілки з прав людини, адвоката Сергія Зайця, основа для появи корупції полягає в тому, що в нормативно-правовій базі чітко і детально не прописаний порядок в’їзду і виїзду з анексованого півострова. Впливає також і недостатня поінформованість людей.

Як зазначає юрист, в законодавстві сказано лише те, що громадянам України гарантується вільне і безперешкодне перетинання кордону з Автономною Республікою Крим. Як зазначає Заєць, ця норма поширюється і на тих громадян України, які одночасно отримали і російський паспорт на анексованій території, оскільки, згідно із законодавством, автоматичне прийняття кримчанами російського громадянства не визнається Україною. Втім, часто це стає перепоною для перетину кордону. Перш за все через недостатню поінформованість людей.

Знаємо про численні випадки, коли громадянам України не було дозволено проїхати на материкову частину
Сергій Заєць

«Ми знаємо про численні випадки, коли громадянам України не було дозволено проїхати на материкову частину. Але не знаємо жодного випадку, коли комусь були дані якісь зрозумілі роз’яснення, а тим більше в письмовій формі», – обурився Заєць.

Він зазначив, що в разі відмови в допуску на континент жителю Криму не відомо, хто саме ухвалював таке рішення і яким чином його можна оскаржити. На думку правозахисника, це є суттєвим обмеженням права кримчан на вільне пересування.

Держприкордонслужба не тікає від проблем

Прикордонники ж посилаються на українське законодавство, згідно з яким перетинати межу Криму з материковою Україною можна лише за наявності українських документів: паспорта України, закордонного чи дипломатичного паспорта, посвідчення особи моряка, посвідчення особи на повернення в Україну чи тимчасового посвідчення громадянина України. А всі документи, видані на території Криму, вони вважають недійсними. Однак, окрім основних документів, українські прикордонники зазвичай вимагають ще й письмового підтвердження з печаткою про мету поїздки, наприклад з місця роботи, що суперечить законодавству України. Пояснюють: все для безпеки держави.

«Дійсно, Державна прикордонна служба з метою забезпечення безпеки держави вводила певні додаткові обмеження для того, щоб встановити і прийняти відповідні рішення щодо пропуску осіб, ми змушені були запитувати додаткові документи. Така практика не є до 100% громадян України, які проживають в Криму, але якщо нам необхідно додатково встановити особу і поставити додаткові питання, ми на це маємо всі законні повноваження, і ми їх використовуємо», – відповідає начальник управління прикордонного контролю та реєстрації адміністрації Держприкордонслужби Олександр Жданенко.

Від хабарництва прикордонників на залізничних пунктах пропуску Держприкордонслужби її керівництво не відхрещується і активно звітує про покарання порушників.

Із кількості скарг ми можемо зробити висновок, що проблема таки є. Проведено 196 службових розслідувань
Олег Слободян

«Державна прикордонна служба не тікає від проблем. Протягом останнього місяця нами суттєво посилена вимогливість до виконання посадових обов’язків, і в першу чергу на адміністративному кордоні з Кримом. Із кількості скарг ми можемо зробити висновок, що проблема таки є. З квітня поточного року проведено 196 службових розслідувань за різними скаргами, і за результатами 14 керівників відділів прикордонної служби відсторонено від керівництва підрозділами, 5 військовослужбовців звільнено, 17 понижено в посаді, а на 260 військовослужбовців накладено дисциплінарні стягнення», – сказав у коментарі Радіо Свобода начальник прес-служби відомства Олег Слободян.

Порушення прикордонників активісти частково пояснюють існуванням неофіційної вказівки мінімізувати пропуск кримчан на материкову Україну, щоб туди не потрапили сепаратисти, але вони нагадують, що це не є підставою забороняти чи ускладнювати в’їзд іншим громадянам України.

На новому «кордоні» Крим – материкова Україна активісти радять створити окремі пункти перевірки для контролю статусу громадянина, а не його документів. А ще просять про роз’яснення та друковані пам’ятки для кожного, хто тимчасово чи назавжди хоче покинути Крим.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG