Доступність посилання

ТОП новини

Премія Малевича – місток між митцями України та ЄС – директор Польського інституту


Київ – Увечері дванадцятого дня дванадцятого місяця світ дізнається ім’я нової «зірки» сучасного образотворчого мистецтва Європи. Мова іде про переможця мистецької премії імені Казимира Малевича, яку раз на два роки уряд Польщі і міжнародне журі вручає українському художникові. Чим цьогорічний конкурс відрізняється від попередніх, що отримає переможець, Радіо Свобода розповідає директор Польського інституту в Україні, куратор конкурсу Єва Фігель.

– Головна мета цієї нагороди – показати цікавих молодих митців. Щоправда, хтось, може, причепиться до слова «молодих», маємо обмеження сорок років. Але, я думаю, це ще у тих межах, коли можна сказати, що це сучасний молодий митець з України. З нашого боку (польського) ми будемо вручати нагороду у три тисячі євро. Але цього року ми уперше залучили дві нові партнерські організації, які погодилися нагородити переможця з обраної вже трійки фіналістів, але якого ми ще не знаємо. Отже, буде нагорода три тисячі євро від організації «Культурний проект». Також цього року до нашої премії долучилась експертна рада Києво-Могилянської школи бізнесу.

– Якщо не секрет, хто є фіналістами конкурсу?

– Отже, є троє людей: Лада Наконечна, Данило Галкін і Микола Рідний. Це митці, які, можна сказати, об’єднали весь художній спектр і всю територію України. Тому що це митці з Києва, Дніпропетровська і Харкова.

Цього року було багато цікавих художників, які бажали взяти участь у конкурсі, і вперше було набагато більше людей зі сходу України, ніж раніше

Цього року було багато цікавих художників, які бажали взяти участь у конкурсі, і вперше було набагато більше людей зі сходу України, ніж раніше. Тож і для нас, членів журі, це був цікавий і різноманітний досвід. Загалом до участі у конкурсі на отримання премії Малевича-2014 ми прийняли заявки від більш ніж 50 мистецьких інституцій з України, Польщі, Німеччини, Нідерландів і Росії.

– Пані Фігель, дитинство Казимира Малевича минуло у Києві. Про що Ви думаєте, коли проходите тими вулицями, якими ходив митець?

Треба показати сучасну Україну, те, що у вас є цікавого. А київські чи львівські вулиці, споруди, пов’язані з видатними історичними постатями, уславленими митцями – якраз і є «родзинка» України

– Я думаю, можна сказати, що тепер є мода на Україну, але Україну показують у контексті різних подій під час Революції гідності, під час Майдану. На цей момент, це справді важливо і необхідно. Але я вже думаю наперед, на перспективу – мені здається, треба показати сучасну Україну, те, що у вас є цікавого. А київські чи львівські вулиці, споруди, пов’язані з видатними історичними постатями, уславленими митцями – якраз і є «родзинка» України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG